De când cu frigul ăsta, aș sta numai în casă lângă cuptor, să fac lucruri bune care să-mi țină de cald la moral. Și cum Nicolle în al ei Bistro Margot mi-a făcut poftă cu minunatele croissante (pe care o să le prestez și eu cât de curând, că tare bine arată), m-am întors în bucătărie gata de treabă. Maiaua era proaspăt hrănită, așa că a rămas un surplus ce a ajuns într-o rețetă modificată de covrigei, rețeta inițială aparținându-i lui Peter Reinheart - Artisan Breads Every Day. Fiind prima dată când i-am făcut, acum mi-am dat seama și cam ce dimensiuni capătă, așa că data viitoare mai pot revizui problema. Cât despre ce am pus deasupra, n-am putut să mă hotărăsc asupra unei singure variante, așa că am zis să încerc mai multe, să văd care cum îmi place mai mult, dar mi-e cu neputință să mă hotărăsc, pentru că toate mi-au plăcut în egală măsură. Hai să spun că totuși varianta cu brânză mucegăită mi-a surâs cel mai tare, dar asta o pun cu precădere pe seama pasiunii mele față de brânză. Nu știu, eu vă sfătuiesc să le încercați și să-mi dați și mie de știre :).
Ingrediente*
- 100g maia 100% hidratare hrănită cu 10 ore înainte, la temperatura camerei
- 325g făină (eu am folosit făină neagră)
- 7g sare
- 14g miere lichidă
- 175g apă călduță
- 20g ulei (eu am folosit de rapiță, puteți pune și unt topit)
* Da, știu că sunt mari șanse să nu aveți maia, dar ăsta nu-i un motiv să nu încercați rețeta asta și pentru asta, la cantitățile date eliminați maiaua, adăugați în plus 50g făină și 50g apă și puneți 2/3 linguriță drojdie uscată/2/3 de pachet drojdie proaspătă.
Am dizolvat maiaua în apă, am adăugat mierea și uleiul și le-am pus în mașina de pâine, apoi am pus făina și sarea și am programat mașina la ciclul de frământat și dospit. După ce s-a terminat programul am scos aluatul, l-am apăsat puțin cu palmele și apoi l-am adunat în formă de bilă (ca la pre-shape), l-am pus într-un vas cu capac etanș, uns cu puțin ulei și l-am dat la frigider până a doua zi (de la ora 21 la ora 13 a doua zi).
Înainte să mă apuc de formarea covrigeilor am preîncălzit cuptorul la 200 grade C.
Am pus la încălzit o cană cu apă (până la aproximativ 40 grade C) și am dizolvat în ea 4 lingurițe cu bicarbonat de sodiu. Am scos aluatul din frigider și l-am împărțit în bucăți de 65g (daaa, uite de asta și nu numai avem nevoie de cântar de bucătărie). Mi-au ieșit 10 bucăți, însă 2 dintre ele le-am mai împărțit în 2, așa că au fost 8 bucăți mari și 4 mici - o să vedeți îndată și de ce le-am împărțit așa. Am luat fiecare bucată de aluat și am rulat-o pe masa de lucru neînfăinată într-un șnur de aproximativ 38cm, apoi am luat capetele și le-am răsucit într-o buclă, am pus cercul din aluat pe masă, ținând în mână capetele pe care mai apoi le-am răsucit din nou, astfel încât să ajungă fiecare în partea opusă a cercului. Pentru o viziune mai clară, puteți urmări filmulețul acesta.
Cum am format covrigeii, i-am pus într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu foarte puțin ulei. Când au fost toți gata, i-am luat pe rând și i-am scufundat preț de câteva decunde în soluția de apă caldă cu bicarbonat de sodiu, apoi i-am scos cu paleta să se scurgă de apa în exces și i-am așezat la loc în tavă. Peste 4 dintre cei mari am presărat susan negru, restul i-am lăsat simpli. Am dat tava la cuptor, după 8 minute am întors tava și i-am mai lăsat 8-10 minute, până s-au rumenit. Peste ceilalți 4 covrigi mari am presărat brânză cu mucegai și am mai lăsat tava în cuptorul stins vreo 5 minute, până s-a topit brânza. Cei 4 covrigei mai mici au primit o baie cu ciocolată neagră topită cu puțin unt.
Rezumând, covrigeii au mei au un gust bogat, sunt pufoși în interior și ușor crocanți deasupra (cred că puteam să-i mai țin câteva minute în cuptor), cei cu brânză, după cum vă spuneam, îmi plac o idee mai mult, dar să știți că nu e musai să puneți deasupra ce am pus eu, puteți presăra sare cu cristale mari, chimen, paprika sau alte condimente, puteți să-i ungeți cu miere și să puneți nuci caramelizate sau ce vă place mai mult. Ca dimensiune, cred că pot fi făcuți mai mici, adică pentru ficare covrigel puteți cântări 35-40g de aluat. Cei sărați au mers de minune cu o halbă de bere (brună a fost, dar nici cu o blondă n-ar fi mai rău :P), cei cu ciocolată au mers la cafea. Cu siguranță o să-i mai fac și vă sfătuiesc să-i încercați și voi, în orice variantă doriți, cu maia sau cu drojdie, sunt convinsă că vor fi la fel de apreciați :).
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu