Treceți la conținutul principal

Friptura de pui a mamei



     E preferata mea de când mă știu, pentru că îmi aduce aminte de acasă, de prânzul de duminică în familie și de diverse sărbători, când mama era bâzâită mereu la cap de noi toți să facă friptura ei delicioasă. E atât de simplă, că nu-ți vine să crezi că poate ieși așa o minunăție. Ce ne trebuie? Un pui, de țară dacă se poate, că-i mai gustos, sau diverse părți de pui, piept, pulpe, aripi, cu tot cu oase, dacă nu vă place pielea, o puteți îndepărta. Curățăm carnea, o uscăm cu șervete de bucătărie și o punem în tava care o să meargă la cuptor. Ungem carnea cu ulei (de măsline folosesc eu), o sărăm, o piperăm, mai tăiem câțiva căței de usturoi, pe care fie îi presărăm printre carne, fie îi introducem în carne (adică facem cu cuțitul incizii mici în carne și introducem bucățile de usturoi). * Mai punem în tavă și un pahar, două de vin alb (sec sau demisec) și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 160-170 grade C. O ținem la cuptor, întorcând bucățile de carne din când în când să se rumenească pe toate părțile, până carnea devine fragedă și se desprinde singură de pe oase. În general, eu o țin cam o oră și jumătate, depinde ce fel de carne am. 

     Asta-i tot! E un fel delicios de făcut la sfârșit de săptămână, cu o garnitură de piure, sau cartofi la cuptor (îi puteți pregăti chiar în tava în care ați făcut puiul), salată (mie îmi place cu salată de murături) sau în ce combinații doriti, aici puteți să vă desfășurați în voie imaginația creatoare. :)

Poftă bună!




*Un last edit, căci se pare că bătrânețea mă mănâncă, eu am mai pus și 2 bucăți de lămâie în tavă, acolo pe lângă carne, pentru că îmi place aroma, dar asta mama nu punea, așa că nu-i musai.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...