Treceți la conținutul principal

Salată de sparanghel cu ouă și gorgonzola



     An nou, lăsăm în urmă mesele festive și revenim ușor, ușor la bunele obiceiuri alimentare de zi cu zi. Așa că o salată consistentă merge și la un mic dejun întârziat, și chiar la prânz, că are tot ce trebuie și nu mai spun cât de gustoasă e.

Ingrediente
  • 200g sparanghel
  • 2 ouă fierte
  • 50g gorgonzola
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • sare, piper după gust (cam 1/4 linguriță din fiecare)
     Sparanghelul l-am pus la fiert în apă clocotită cu sare cam 5-6 minute, apoi l-am scurs și l-am pus într-un vas cu apă foarte rece (eu am pus vasul cu apă cam 10-15 minute în congelator, merge să puneți și cuburi de gheață într-un vas cu apă rece), să opresc gătirea în continuare a sparanghelului și să-mi rămână și culoarea lui verde frumoasă. Apoi l-am scurs, l-am uscat bine de apă cu ajutorul prosoapelor de bucătărie și l-am pus pe farfurie. Am tăiat în 4 cele două ouă fierte tare, am fărâmițat peste gorgonzola, iar deasupra am pus sosul făcut din ulei, zeamă de lămâie, sare și piper. Le-am amestecat puțin pe toate, le-am mai lăsat puțin să se amestece toate aromele și apoi am mâncat-o
     Super, super bună a fost,sparanghelul a  ieșit puțin crocant, dar fraged, e simplu de făcut și recunosc, am o mare slăbiciune pentru sparanghel, dar e atât de bun, că nu mă pot abține. Din păcate, la noi e și foarte scump, cel proaspăt cel puțin, așa că dacă aveți ocazia să luați, încercați-l într-o salată de felul ăsta, nu veți fi dezamăgiți!

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...