Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)
Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.
Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.
Am fiert în apă cu sare sparanghel și broccoli (eu am avut congelate, le-am ținut cam 7-8 minute calculate din momentul în care apa a început să bulbucească cu legumele în ea), apoi le-am pus în apă foarte rece (dacă aveți gheață folosiți-vă de ea) - pe de o parte oprește gătirea în continuare a legumelor, pe de altă parte le păstrează culoarea vibrantă - cam 5 minute, le-am scos din apă, le-am scurs bine de apa în exces, apoi le-am sotat rapid într -o lingură de unt topit amestecat cu o linguriță cu ulei de măsline (circa 2-3 minute), am presărat puțin piper măcinat și sare și le-am așezat pe farfurie, lângă minunata porție de somon.
Peste eu am mai turnat puțin din sosul lăsat de pește după ce am pus zeama de lămâie. Și am mâncat cu mare, mare poftă, pentru că a ieșit delicios. :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu