Pentru că de cele mai multe ori, după cum vă spuneam, nu mă îndur să arunc restul de maia care rămâne după hrănirea maielei mamă, dar nici nu pot să o stochez pentru eternitate, așa că trebuie să fac ceva. Și ce nu se transformă în clătite, blat de pizza sau alte cele, se transformă într-o pâinică făcută la inspirația de moment. Și de data asta, inspirația a dat naștere următoarei formule. Pâinica ce a rezultat a fost una uimitoare, oarecum, pentru că, deși am folosit maia nehrănită, gustul acru nu a fost pregnant, a ieșit ușor dulceagă, moale, iar crusta, chiar dacă rumenă, nu a fost la fel de crocantă ca la pâinea simplă, iar asta o pun eu pe seama uleiului de măsline din compoziție. De data asta am ales metoda mai comodă pentru frământat și dospit, adică am pus ingredientele în mașina de pâine, programul pentru aluat, de o oră și jumătate.
Ingrediente
- 1 cană maia nehrănită scoasă din frigider cam cu o oră înainte
- 2 căni făină speltă integrală
- 1 și 2/3cană făină de grâu integrală
- 1/2 cană făină secară
- 1/2 cană semințe de cânepă
- 1 lingură cu vârf făină albă
- 1 cană și 1/2 apă
- 1 lingură miere
- 1/2 cană ulei de măsline
- 1 linguriță sare
După ce s-a terminat programul, am scos aluatul pe blatul de lucru înfăinat, l-am presat ușor, să scot gazele, apoi am împărțit aluatul în 4 (nu e musai, puteți face o pâine mai mare, 2, câte vreți), 3 bucăți mai mici și una mai mare și le-am dat preformă rotundă. Le-am acoperit și le-am lăsat cam jumătate de oră să se odihnească. Apoi le-am dat forma finală, cele 3 bucăți mai mici au devenit pâinici lungi, mini-franzele, cea mare o pâine rotundă. Până îmi vin banetoanele comandate, folosesc improvizațiile mele, respectiv un coș rotund cu husă bine înfăinată pentru pâinea rotundă, pâinicile lungi le-am pus între cutele unui ștergar înfăinat, le-am acoperit bine pe toate și le-am dat la frigider până a doua zi, cam 18 ore. Direct din frigider le-am scos și le-am crestat, apoi le-am dat la cuptorul preîncălzit la 230 de grade C. Le-am copt cu abur 15 minute la 230 de grade C, apoi la 200 de grade C cam 25 de minute pâinicile mici, 30-35 de minute pâinea rotundă - le-am copt pe rând, mai întâi pâinile mici, apoi pâinea rotundă, cât timp am copt prima tură, pâinea cealaltă a stat la frigider.
Una dintre pâinile mici a fost sacrificată la puțin timp după ce le-am scos din cuptor, din motive obiective - mai mult sau mai puțin :P - în primul rând eram super curioasă să văd cum a ieșit, în al doilea rând mirosea mult prea bine și nu m-am putut abține :D. A doua zi am cercetat din nou problema și recunosc, subiectiv vorbind, mi-a plăcut ce am gustat.
Și un mic secret, Kittylina mea e mare fană pâine cu maia și pâinica asta i-a plăcut tare mult, că n-am scăpat de ea până nu i-am dat câteva bucățele să le ronțăie :).
A fost un experiment reușit din punctul meu de vedere, deci mă declar super mulțumită!
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu