Treceți la conținutul principal

Tarte cu cremă de lămâie și afine


     După cum vă povesteam, am făcut cremă de lămâie, că tare îmi place. Și pentru că tot eram cuprinsă de spiritul bucătărelii în prag de An Nou, m-am apucat pe la 10 seara să fac coca de tarte pentru încă un desert de pus pe masa de Revelion. A doua zi dis de dimineață le-am și umplut și le-am decorat și le-am prezentat cu mare bucurie. Am reușit să gust vreo 2, restul au ajuns în alte burtici fericite. E un desert răcoritor, savuros, bun după o masă mai încărcată.

Ingrediente aluat tarte

  • 100g făină
  • 28g migdale măcinate fin
  • 115g unt rece tăiat în cuburi (eu îl tai înainte, iar cuburile le pun 5-10 minute în congelator)
  • 2 ouă prepeliță (sau 1 gălbenuș mare de ou de găină)
  • un vârf de cuțit cu sare
  • 55g zahăr pudră
  • 1-2 linguri apă foarte rece
Umplutură - cremă de lămâie, 

Decor - afine (congelate am avut eu, le-am lăsat la decongelat și la scurs peste noapte) și zahăr pudră


     Pentru aluat am amestecat făina cu migdalele măcinate, sarea și zahărul, am adăugat untul și l-am amestecat cu făina cu ajutorul unui blender de patiserie (o puteți face frecând untul de făină cu vârful degetelor) până am obținut o compoziție sfărâmicioasă. Am adăugat ouăle de prepeliță și apa și am amestecat până compoziția a început să se lege și s-a format un aluat uniform. L-am înfășurat în folie alimentară și l-am dat la frigider cam 40 de minute. Apoi întins o foaie (eu întotdeauna mă folosesc de folie alimentară să întind aluatul, pentru că e destul de lipicios, am am decupat cercuri și le-am pus în forme mici de tarte. Nu-o bai daca se mai rup, se lipesc ușor presând cu degetul o altă bucată de aluat. Am pus formele într-o tavă și le-am dat la frigider 5 minute, apoi le-am scos, am pus hârtie în fiecare formă și niște boabe de fasole (dacă aveți greutăți speciale pentru tarte  folosiți-le, dacă nu merge să folosiți fasole sau orez - pe care nu le mai folosiți la altceva) și le-am copt la cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade C cam 10 minute, apoi am scos hârtiuțele și le-am mai copt 5 minute la 180 de grade C. Le-am scos și le-am pus pe un suport de răcire.

     După cum vă povesteam, eu am făcut aluatul de tarte noaptea, așa că le-am umplut a doua zi cu cremă de lămâie (rețeta o găsiți aici), apoi am pus deasupra câteva afine și la final am presărat zahăr pudră.

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so