După cum vă povesteam, am făcut cremă de lămâie, că tare îmi place. Și pentru că tot eram cuprinsă de spiritul bucătărelii în prag de An Nou, m-am apucat pe la 10 seara să fac coca de tarte pentru încă un desert de pus pe masa de Revelion. A doua zi dis de dimineață le-am și umplut și le-am decorat și le-am prezentat cu mare bucurie. Am reușit să gust vreo 2, restul au ajuns în alte burtici fericite. E un desert răcoritor, savuros, bun după o masă mai încărcată.
Ingrediente aluat tarte
- 100g făină
- 28g migdale măcinate fin
- 115g unt rece tăiat în cuburi (eu îl tai înainte, iar cuburile le pun 5-10 minute în congelator)
- 2 ouă prepeliță (sau 1 gălbenuș mare de ou de găină)
- un vârf de cuțit cu sare
- 55g zahăr pudră
- 1-2 linguri apă foarte rece
Umplutură - cremă de lămâie,
Decor - afine (congelate am avut eu, le-am lăsat la decongelat și la scurs peste noapte) și zahăr pudră
Pentru aluat am amestecat făina cu migdalele măcinate, sarea și zahărul, am adăugat untul și l-am amestecat cu făina cu ajutorul unui blender de patiserie (o puteți face frecând untul de făină cu vârful degetelor) până am obținut o compoziție sfărâmicioasă. Am adăugat ouăle de prepeliță și apa și am amestecat până compoziția a început să se lege și s-a format un aluat uniform. L-am înfășurat în folie alimentară și l-am dat la frigider cam 40 de minute. Apoi întins o foaie (eu întotdeauna mă folosesc de folie alimentară să întind aluatul, pentru că e destul de lipicios, am am decupat cercuri și le-am pus în forme mici de tarte. Nu-o bai daca se mai rup, se lipesc ușor presând cu degetul o altă bucată de aluat. Am pus formele într-o tavă și le-am dat la frigider 5 minute, apoi le-am scos, am pus hârtie în fiecare formă și niște boabe de fasole (dacă aveți greutăți speciale pentru tarte folosiți-le, dacă nu merge să folosiți fasole sau orez - pe care nu le mai folosiți la altceva) și le-am copt la cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade C cam 10 minute, apoi am scos hârtiuțele și le-am mai copt 5 minute la 180 de grade C. Le-am scos și le-am pus pe un suport de răcire.
După cum vă povesteam, eu am făcut aluatul de tarte noaptea, așa că le-am umplut a doua zi cu cremă de lămâie (rețeta o găsiți aici), apoi am pus deasupra câteva afine și la final am presărat zahăr pudră.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu