La „îndemnul” surorii mele („mai pune și tu acolo rețete cu mâncare, draga!” - nu știu ce am tot făcut eu până acum :)) ), m-am conformat și iată rezultatul. Pentru zi de sărbătoare și nu numai, am încercat o variantă nouă de marinată pentru pui și anume o marinată turcească. E o rețetă bună de încercat la sfârșit de săptămână, puneți la marinat puiul de vineri seara sau sâmbătă și îl băgați la cuptor duminică. Cu cât lăsați mai mult puiul la marinat, cu atât rezultatul va fi mai bun. Eu l-am lăsat peste noapte si a ieșit un pui rumen, parfumat și suculent, cu carne fragedă, numai bun de savurat cu o porție de orez cu șofran și muguri de pin.
Pentru marinată:
Amestecați bine, puneți puiul într-un vas și turnați marinata peste el. Eu l-am înecat în marinată și i-am aplicat și un mic „masaj”, introducând din marinată și pe sub piele, în zona pieptului. Se acoperă și se lasă în frigider cel puțin câteva ore, cel mai bine peste noapte, cum spuneam, cu cât mai mult cu atât mai bine.
Se scoate puiul din frigider și se aduce la temperatura camerei, se pune într-o tavă sau un vas termorezistent- marinata care rămâne o păstrați - și apoi se introduce în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 60 de minute, întorcând puiul din când în când și ungându-l cu marinata rămasă. Nu lăsați puiul mai mult, pentru că se va usca. Când l-ați scos din cuptor, acoperiți-l cu folie de aluminiu și mai lăsați-l așa vreo 10-15 minute, apoi îl puteți scoate pe un platou și să-l puneți pe masă.
Rezultatul final:
Am servit puiul cu garnitură de orez cu șofran și muguri de pin.
Poftă bună!
Pentru marinată:
- o cană cu iaurt (eu am folosit un iaurt turcesc, cu vreo 3,8% grăsime)
- 1 linguriță paprika
- 1 linguriță chilli zdrobit
- 1 lingură chimen măcinat
- 4 căței de usturoi zdrobiți
- sucul de la o lămâie
- sare, piper proaspăt măcinat, după gust
Amestecați bine, puneți puiul într-un vas și turnați marinata peste el. Eu l-am înecat în marinată și i-am aplicat și un mic „masaj”, introducând din marinată și pe sub piele, în zona pieptului. Se acoperă și se lasă în frigider cel puțin câteva ore, cel mai bine peste noapte, cum spuneam, cu cât mai mult cu atât mai bine.
Se scoate puiul din frigider și se aduce la temperatura camerei, se pune într-o tavă sau un vas termorezistent- marinata care rămâne o păstrați - și apoi se introduce în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 60 de minute, întorcând puiul din când în când și ungându-l cu marinata rămasă. Nu lăsați puiul mai mult, pentru că se va usca. Când l-ați scos din cuptor, acoperiți-l cu folie de aluminiu și mai lăsați-l așa vreo 10-15 minute, apoi îl puteți scoate pe un platou și să-l puneți pe masă.
Rezultatul final:
Pui la cuptor în marinată turcească |
Am servit puiul cu garnitură de orez cu șofran și muguri de pin.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu