Și pentru că, totuși, o zi de sărbătoare nu e completă fără ceva bun, am făcut și o tartă. Bună tartă! Bună Mariana! :)) Cu brânză și la blat și la cremă, diferite de fel, să nu ne plictisim, nu foarte dulce, perfectă pentru gusul meu, cârcotașii spun că dacă tot e de desert merge o idee mai dulce. Dacă vreți mai dulce, puneți zahăr în locul îndulcitorului de stevie și o să aveți un desert și mai dulce :)
Ingrediente:
Blat
- 150g brânză de vaci
- 4 linguri ulei din sâmburi de struguri
- 2ml extract de stevie îndulcitor* (sau 2 linguri zahăr)
- 60ml lapte
- 200g făină de ovăz
- 1 linguriță praf de copt
Crema:
- 3 ouă
- 20g zahăr brut
- 300g urdă de vaci
- 40g gris
- 1.5ml stevie îndulcitor (100g zahăr)
- 1 lingură extract de vanilie
Pentru ornat
- 1kg prune
- 30g miere
- 10ml zeamă de lămâie
- 1/2 linguriță scortișoară
extract de stevie îndulcitor* - se găsește la magazinele naturiste
Pentru blat: se amestecă ingredientele si se frământă ușor aluatul, nu foarte mult. Se întinde o foaie și se pune într-o formă de tartă sau, ce am făcut eu, într-o formă de tort cu fundul detașabil, unsa cu puțin ulei sau unt astfel încât să îmbrace și pereții. Aluatul este puțin fărâmicios, așa că puteți să-l întindeți pe o folie alimentară și apoi îl „răsturnați” în formă. Nu este nici o problemă dacă se mai rupe, îl puteți „lipi” cu ușurință cu mâna.
Pentru cremă: Gălbenușurile se freacă cu un vârf de cuțit de sare, zahărul, stevia și esența de vanilie. Se adaugă urda și grisul. Albușurile bătute spumă cu un vârf de cuțit de sare se adaugă la compoziția cu urdă, înglobându-se ușor, puțin câte puțin. Se toarnă crema peste aluatul de tartă.
Pentru ornat: Se curăță prunele de sâmburi și se pun într-o cratiță pe foc cu mierea și zeama de lămâie, fierbându-se înăbușit aproximativ 8 minute. Se scurg bine prunele, se lasă să se răcească puțin, apoi se adaugă peste cremă. Sosul rămas se pune deoparte. Se presară peste prune scorțișoara și se dă la cuptorul preîncins pentru aproximativ 40 de minute. Se scoate, se lasă să se răcească, și se toarnă deasupra din sosul păstrat de la prune.
Inainte de a intra la cuptor |
Proaspăt scoasă din cuptor |
și
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu