Sunt obosită de nu mai pot, dar măcar am terminat de făcut ce mi-am propus pe ziua de azi. Si pentru că nu vroiam să vi se aplece untul aromat de ieri, în caz că ați făcut, am spus să pun repede și rețeta de pâine, să mâncați pe săturate. :)
Recunosc, încă nu am ajuns la răbdarea necesară pentru a experimenta și o pâine mai elaborată, o singură dată am făcut baghete, într-adevăr au un gust extraordinar, sunt nemaipomenite, dar durează ceva timp. Promit că o să mă apuc și de asta, dar cum am în dotare o mașină de făcut pâine performantă, o pun la treabă de câte ori am nevoie de o pâinică bună, proaspătă, cu ingrediente pe care să le cunosc și eu, nu să citesc niște litere pe etichetă - litere care nu îmi spun nimic bun, oricum.
Am găsit mai multe rețete interesante, inclusiv pe CD-ul mașinii de pâine și pe multe le-am și încercat. Eu prefer pâinea din făină integrală, de orice fel, de secară, de grâu, de alac (speltă) , soia etc. Ceea ce se întâmplă la pâinea făcută din acest fel de făină e că ea nu crește la fel de mult ca și cea din făină albă, pentru că îi lipsește glutenul - „vinovat” de pufoșenia pâinii celei albe și gustoase. Așa că am mai căutat, m-am mai documentat puțin și am ajuns la concluzia că pot „ajuta” puțin pâinea mea din făină integrală să mai ia avânt, adăugînd puțin gluten. Concluzie la care au ajuns și alții înaintea mea, așa că bazându-mă pe o rețetă găsită pe net, am făcut și eu următoarea pâinică, cu mici modificări. Voi încerca și varianta originală data viitoare. De data aceasta pot să spun că mi-a ieșit bine, se putea și mai bine, având în vedere faptul că față de rețeta originală, unde se foloseau 3 căni de făină integrală de grâu, iar eu am folosit 2 căni de făină integrală de grâu și o cană de făină de alac (speltă), untul l-am înlocuit cu ulei din sâmburi de struguri, iar în loc de zahăr am pus miere. La combinația mea de făinuri cred că ar fi mers puțin mai mult gluten, oricum, pâinea a crescut mai mult decât atunci când nu am folosit, așa că merită încercată. Cine nu are mașină poate urma varianta clasică de pâine, faceți plămădeala, o lăsați 10 minute până își dublează volumul, adăugați restul ingredientelor, frământați, lăsați la dospit (atenție, la pâinea din făină integrală trebuie să măriți timpul de creștere, o să fie în jur de 2 ore).
Ingrediente
Se pun ingredientele în ordinea specificată de mașină, eu am folosit programul de pâine integrală (6) la mașina Moulinex OW5023.
Cam așa arăta în mașină, în plin proces de dospire
Și așa a ieșit (am tăiat pâinea cam la o oră și jumătate după ce am scos-o din mașină, era ușor răcită)
Și pentru că încă îmi era în minte înțepenită imaginea de ieri, am pregătit o feliuță de pâine cu unt aromat și este ... o nebunie. Merită încercată ;)
Poftă bună!
Recunosc, încă nu am ajuns la răbdarea necesară pentru a experimenta și o pâine mai elaborată, o singură dată am făcut baghete, într-adevăr au un gust extraordinar, sunt nemaipomenite, dar durează ceva timp. Promit că o să mă apuc și de asta, dar cum am în dotare o mașină de făcut pâine performantă, o pun la treabă de câte ori am nevoie de o pâinică bună, proaspătă, cu ingrediente pe care să le cunosc și eu, nu să citesc niște litere pe etichetă - litere care nu îmi spun nimic bun, oricum.
Am găsit mai multe rețete interesante, inclusiv pe CD-ul mașinii de pâine și pe multe le-am și încercat. Eu prefer pâinea din făină integrală, de orice fel, de secară, de grâu, de alac (speltă) , soia etc. Ceea ce se întâmplă la pâinea făcută din acest fel de făină e că ea nu crește la fel de mult ca și cea din făină albă, pentru că îi lipsește glutenul - „vinovat” de pufoșenia pâinii celei albe și gustoase. Așa că am mai căutat, m-am mai documentat puțin și am ajuns la concluzia că pot „ajuta” puțin pâinea mea din făină integrală să mai ia avânt, adăugînd puțin gluten. Concluzie la care au ajuns și alții înaintea mea, așa că bazându-mă pe o rețetă găsită pe net, am făcut și eu următoarea pâinică, cu mici modificări. Voi încerca și varianta originală data viitoare. De data aceasta pot să spun că mi-a ieșit bine, se putea și mai bine, având în vedere faptul că față de rețeta originală, unde se foloseau 3 căni de făină integrală de grâu, iar eu am folosit 2 căni de făină integrală de grâu și o cană de făină de alac (speltă), untul l-am înlocuit cu ulei din sâmburi de struguri, iar în loc de zahăr am pus miere. La combinația mea de făinuri cred că ar fi mers puțin mai mult gluten, oricum, pâinea a crescut mai mult decât atunci când nu am folosit, așa că merită încercată. Cine nu are mașină poate urma varianta clasică de pâine, faceți plămădeala, o lăsați 10 minute până își dublează volumul, adăugați restul ingredientelor, frământați, lăsați la dospit (atenție, la pâinea din făină integrală trebuie să măriți timpul de creștere, o să fie în jur de 2 ore).
Ingrediente
- 2 căni făină integrală de grâu
- 1 cană făină de alac*
- 1/4 cană gluten de grâu (se găsește la magazinele naturiste, marca SanoVita)
- 1 pachet drojdie
- 2 linguri ulei din sâmburi de struguri
- 1 lingură miere
- 1/2 linguriță de sare
- 1 1/4 cană apă caldă (nu foarte fierbinte, pentru că „omoară” drojdia, cam la 45 grade C, adică trebuie să puteți să țineți mâna în apă și să nu vă opăriți)
Se pun ingredientele în ordinea specificată de mașină, eu am folosit programul de pâine integrală (6) la mașina Moulinex OW5023.
Cam așa arăta în mașină, în plin proces de dospire
Și așa a ieșit (am tăiat pâinea cam la o oră și jumătate după ce am scos-o din mașină, era ușor răcită)
Și pentru că încă îmi era în minte înțepenită imaginea de ieri, am pregătit o feliuță de pâine cu unt aromat și este ... o nebunie. Merită încercată ;)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu