Duminica dimineață îmi place să-mi savurez cafeaua cu un strop de apa de flori de portocali.
... Și uneori mi se face dor de Siria. A fost experiența mea cea mai frumoasă de până acum, aici am început să cunosc fascinanta lume a gusturilor, culorilor si aromelor orientale. Minunatul Suuq Al-Hamediya, cu străduțele lui mici și întortocheate, cu nenumăratele magazile de condimente în care puteam să îmi pierd și jumătate de zi, An-Nawfara - cafeneaua de lângă Moscheia Omeyyazilor, unde stăteam la o narghila și o shaworma 'arabiyya adevărată, nu simulacrul de shaworma de pe la noi (personal am fost super oripilată când am văzut monstruozitatea asta de la noi cu titlul de shaworma) și înghețata minunată din lapte, cu melasă și muuuult fistic.
Vremuri de mult apuse, sper să mai apuc în viața asta să mai ajung măcar o dată în aceste locuri de poveste, despre care o să vă mai vorbesc :)
Cuprinsă fiind de nostalgia acestor vremuri, mi s-a făcut poftă și de ceva specific Orientului Mijlociu, un condiment numit za'atar. Dacă vă plimbați prin Liban, Siria sau Iordania, aveți toate șansele să vă întâlniți cu variante ale acestui condiment, cu care mă delectam, culinar, în diminețile petrecute la Damasc și pe care îl mâncam invariabil cu ulei de măsline și pâine arăbească (pita) . Am ales să fac două variante, una simplă, și o altă rețetă , cu mai multe ingrediente, pe care am mai adaptat-o puțin .
Za'atar (1)
Ingrediente:
Se pun toate ingredientele într-o tigaie, pe foc și se amestecă încet toate condimentele circa 2-3 minute (cât să prindă viață toate aromele), apoi se pune amestecul obținut într-un borcan închis ermetic. Se poate păstra în felul acesta și până la 1 an, în frigider.
Za'atar (2)
Ingrediente:
Astăzi n-am mai avut răbdare și am încercat și o rețetă de pita, o să mai perseverez până îmi iese așa cum vreau (o să vă relatez mai în amănunt povestea pitei cu altă ocazie), am amestecat puțin za'atar cu ulei de măsline și am uns o bucată de pită și ....
... asta a ieșit :)
Poftă bună!
Un last edit, să vedeți și o bucată din pita simplă, fără nimic pe ea
Și un și mai last edit: za'atarul îl puteți amesteca cu puțin ulei de măsline și ungeți cu el pâinea (de preferat pita sau lipie arăbească) și astfel se servește la micul dejun, sau se folosește pentru a condimenta aluatul de pâine- e un fel de pizza arăbească, numită manaqeesh, mai este folosit la condimentarea puiului sau se presară peste hummus, se mai mănâncă cu labneh (un iaurt arăbesc mai gros, uscat și cremos).
... Și uneori mi se face dor de Siria. A fost experiența mea cea mai frumoasă de până acum, aici am început să cunosc fascinanta lume a gusturilor, culorilor si aromelor orientale. Minunatul Suuq Al-Hamediya, cu străduțele lui mici și întortocheate, cu nenumăratele magazile de condimente în care puteam să îmi pierd și jumătate de zi, An-Nawfara - cafeneaua de lângă Moscheia Omeyyazilor, unde stăteam la o narghila și o shaworma 'arabiyya adevărată, nu simulacrul de shaworma de pe la noi (personal am fost super oripilată când am văzut monstruozitatea asta de la noi cu titlul de shaworma) și înghețata minunată din lapte, cu melasă și muuuult fistic.
Vremuri de mult apuse, sper să mai apuc în viața asta să mai ajung măcar o dată în aceste locuri de poveste, despre care o să vă mai vorbesc :)
Cuprinsă fiind de nostalgia acestor vremuri, mi s-a făcut poftă și de ceva specific Orientului Mijlociu, un condiment numit za'atar. Dacă vă plimbați prin Liban, Siria sau Iordania, aveți toate șansele să vă întâlniți cu variante ale acestui condiment, cu care mă delectam, culinar, în diminețile petrecute la Damasc și pe care îl mâncam invariabil cu ulei de măsline și pâine arăbească (pita) . Am ales să fac două variante, una simplă, și o altă rețetă , cu mai multe ingrediente, pe care am mai adaptat-o puțin .
Za'atar (1)
Ingrediente:
- 2/3 de cană cimbru uscat
- 1/3 de cană sumac*
- 1/4 cană semințe de susan
- 1/2 linguriță sare
Se pun toate ingredientele într-o tigaie, pe foc și se amestecă încet toate condimentele circa 2-3 minute (cât să prindă viață toate aromele), apoi se pune amestecul obținut într-un borcan închis ermetic. Se poate păstra în felul acesta și până la 1 an, în frigider.
Za'atar (2)
Ingrediente:
- 1/2 cană sumac
- 2 linguri cimbru
- 2 linguri măghiran
- 1 lingură susan (prăjit 1 minut într-o tigaie fără ulei)
- 1/2 linguriță sare
Astăzi n-am mai avut răbdare și am încercat și o rețetă de pita, o să mai perseverez până îmi iese așa cum vreau (o să vă relatez mai în amănunt povestea pitei cu altă ocazie), am amestecat puțin za'atar cu ulei de măsline și am uns o bucată de pită și ....
... asta a ieșit :)
Poftă bună!
Un last edit, să vedeți și o bucată din pita simplă, fără nimic pe ea
Și un și mai last edit: za'atarul îl puteți amesteca cu puțin ulei de măsline și ungeți cu el pâinea (de preferat pita sau lipie arăbească) și astfel se servește la micul dejun, sau se folosește pentru a condimenta aluatul de pâine- e un fel de pizza arăbească, numită manaqeesh, mai este folosit la condimentarea puiului sau se presară peste hummus, se mai mănâncă cu labneh (un iaurt arăbesc mai gros, uscat și cremos).
Comentarii
Trimiteți un comentariu