Ceva bun, simplu, relativ rapid de făcut și din punctul meu de vedere un fel ușor, de vară, bun de savurat atât la un prânz frugal, cât și la cină. E bun și pentru o zi de post sau pentru orice meniu vegetarian sau chiar vegan. Dacă vreți să nu folosiți cuptorul, folosiți umplutura ca salată
Ingrediente
- 3-4 dovlecei medii tăiați pe lung și curățați de semințe (eu i-am scobit cu o linguriță)
- 1 cană bulgur fin
- 2 căni apă fierbinte
- ulei de măsline (în total eu am folosit vreo 3 linguri)
- pastă de ardei iute
- 1 legătură de pătrunjel
- 2 fire de ceapă verde
- 3 căței de usturoi pisăliți
- 1/2 linguriță chimion măcinat
- sare
- roșii uscate la soare hidratate (le puneți într-un bol și puneți apă fierbinte peste ele și le lăsați vreo jumătate de oră) și tocate mărunt - dacă preferați roșiile uscate în ulei, renunțați la jumătate din cantitatea de ulei menționată
- semințe de dovleac (eu am pus cam 50 de grame, la fel, puteți pune în cantitatea dorită)
- zeamă de lămâie (1lingură)
Bulgurul se pune într-un vas și se toarnă peste el un amestec făcut din apa fierbinte, pasta de ardei iute, sare și 2 linguri ulei de măsline. Se acoperă vasul și se lasă cam 5 minute, să absoarbă din apă, însă nu trebuie să fie perfect făcut, întrucât va mai sta la cuptor. Se toacă mărunt ceapa verde, pătrunjelul și roșiile și se adaugă bulgurului înmuiat. Se mai pun usturoiul și chimionul măcinat, semințele de dovleac și zeama de lămâie amestecându-se cu o furculiță. Gustați să vedeți dacă mai trebuie sare, umpleți dovleceii cu această compoziție și așezați-i într-o tavă pe hârtie de copt unsă cu puțin ulei de măsline, turnați puțină apă în tavă, mai stropiți puțin și dovleceii cu ulei de măsline și dați la cuptorul preîncălzit până dovleceii sunt moi, după gust, mie îmi plac mai crocanți, așa că i-am lăsat vreo 20-25 de minute. Pentru a scurta timpul de preparare, puteți opări dovleceii în apă clocotită cu puțină sare, fierbându-i 2-3 minute. Dacă faceți așa, timpul în care țineți la cuptor dovleceii se mai micșora, la 10-15 minute. Puteți folosi umplutura pentru roșii, ardei, vinete sau ca salată, ca garnitura, cu iaurt sau cacik/tzatziki - salată de iaurt cu usturoi, mărar sau mentă.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu