Mai e puțin și începe postul Crăciunului, așa că trebuie să ne pregătim cu rețete felurite și ce mi se pare foarte important, cu rețete hrănitoare. Fiind evident faptul că în perioada asta nu mai avem parte de aportul de proteine din surse animale, trebuie, totuși, să o substituim cu proteine vegetale, pe care le găsim în quinoa, ciuperci, năut, fasole, linte, soia, nuci. La asta m-am gândit când am compilat chiftelele de față, luând în considerare și punga de fasole mung recent (re)descoperită pe raftul din cămară.
Ingrediente
- 3/4 cană fasole mung, pusă la înmuiat peste noapte și fiartă a doua zi cam o oră
- 3 morcovi curățați și dați pe răzătoarea mare
- 4 ciuperci champignon foarte mari (pălărie și codiță) tocate mărunt
- 1 ceapă roșie
- 4 căței de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță coriandru măcinat
- 1/2 linguriță piper negru măcinat
- 1 lingură semințe de chia înmuiate în 2 linguri cu apă fierbinte (lăsate cam 5-10 minute)
- 2 linguri făină de soia
- 3 linguri ulei de măsline
Fasolea fiartă am scurs-o si am pasat-o cu blender-ul (în proces, am mai adăugat o lingură de apă fierbinte, să se blenduiască mai cu spor). Am înmuiat într-o tigaie ceapa și usturoiul tocate mărunt într-o lingură cu ulei de măsline, pe foc mic spre mediu, am adăugat morcovii și ciupercile, am condimentat cu sare, piper și coriandru și le-am lăsat pe foc să se înmoaie cam un sfert de oră, amestecând din când în când. Apoi am dat amestecul deoparte și l-am lăsat să se răcească. Când s-a răcit l-am amestecat cu fasolea, semințele de chia înmuiate în apă fierbinte, făina de soia și cu mâinile unse cu puțin ulei de măsline am format chiftelele. Le-am pus pe o hârtie de copt unsă cu ulei de măsline în tava de cuptor, le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180-190 de grade C cam 40 de minute, după primele 20 de minute le-am întors de pe o parte pe cealaltă, se se rumenească frumos. Le-am scos din cuptor când au fost gata și le-am lăsat să se răcorească puțin înainte de a le asambla într-un minunat sandwich, cu o salată de varză și sos de tahina.
Salata de varză am făcut-o repejor din varză roșie și varză albă (cam 150g împreună), tăiate fideluță și amestecate cu ulei de măsline (1 linguriță), oțet de vin alb îndoit cu puțină apă (1/2 linguriță oțet, 1/2 linguriță apă), sare (1/4 linguriță), piper negru măcinat (1/8 linguriță), semințe de fenicul măcinate (1/4 linguriță).
Pentru sosul de tahina am amestecat 2 linguri tahina (pastă de susan) cu o lingură apă, zeama de la 1 limetă (nu mai aveam lămâi, puteți pune zeama de la jumătate de lămâie), 2 căței de usturoi striviți în presă (sau tocați foarte, foarte mărunt), sare și piper după gust, pătrunjel tocat (cam 1 lingură).
A fost un prânz sățios,proaspăt și hrănitor, pe gustul meu, ce să mai spun? :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu