Vine frigul, rău îmi pare, bine că mă pot ascunde în bucătărie și da drumul la cuptor să fac lucruri bune, să alung nemulțumirea mea profundă față de vremea de afară :P. Așa m-am apucat după minunata pâine și de niște rulouri delicioase, pe care de mult le aveam în program, dar de care nu m-am apucat din motive de lene, în principal. Și ca să meargă treaba și mai repede și din motive de timp, am apelat cu încredere la minunata și prea puțin folosita (în ultimul timp) mașină de pâine a mea, pentru frământatul și dospitul aluatului.
După cum zic și în titlu, varianta asta de aluat e cu maia, dacă nu aveți puteți folosi și drojdie, o să încerc să aproximez cantitățile și o să fac o notă separat. Oricum, au ieșit niște pufoșenii moi, delicioase, eu n-am avut la îndemână un vas mai mare, așa că le-am mai înghesuit și au crescut mai mult în sus, că pe laturi nu aveau unde să se întindă, dar nu contează! Aș fi mâncat tot, cu greu m-am abținut și doar de dragul degustării m-am limitat la 2 bucăți. :P
Ingrediente
Aluat
- 1 cană maia albă, 100% hidratare (eu am folosit din rezerva de resturi de maia pe care o hrănisem cu o zi înainte și pe care am ținut-o la frigider, înainte de folosire am lăsat-o vreo oră la temperatura camerei)*
- 1 cană/240ml lapte călduț*
- 650g făină albă (eu am folosit o făină bio AllGreen)*
- 2 ouă
- 100g unt moale (la temperatura camerei sau ușor topit și răcit)
- 1/4 / 85g cană miere lichidă
- 1 lingură extract de vanilie
- 1/4 linguriță sare
- 1/2 linguriță cardamon măcinat
- 1/4 linguriță nucșoară măcinată
* În varianta cu drojdie veți folosi 1 plic și jumătate cu drojdie uscată, 360ml lapte și 775g făină, în rest cantitățile ingredientelor rămân neschimbate.
Umplutura (cantitatea asta am împărțit-o în 2, pentru fiecare dintre cele 2 rulouri pe care le-am format)
- 4 linguri unt moale
- 2 linguri miere
- 1/2 cană nuci pecan măcinate (merge și cu nuci de-ale noastre, nu-i bai, eu din astea aveam la îndemână)
- 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
Glazura
- 1/2 cană zahăr pudră
- 2-3 linguri lapte
- 1 linguriță extract de vanilie
Le-am pus pe toate în mașina de făcut pâine în ordinea potrivită (fiecare mașină are o ordine de punere a ingredientelor, la mine mai întâi lichidele, apoi făina și drojdia, dar folosind maia, am amestecat-o cu lichidele, apoi am pus făina și la sfârșit sarea și condimentele) și am folosit programul de frământat și dospit/pregătire pâine. Dospirea în mașină durează la programul ăsta cam o oră, dar eu am mai lăsat aluatul în cuvă, la cald, să mai dospească încă o oră, în total, deci, 2 ore. Apoi am scos aluatul pe blatul de lucru ușor înfăinat, l-am aplatizat puțin să iasă din gazele acumulate și l-am împărțit în 2 bucăți (așa mi-a fost mai ușor să-l manevrez și apoi nici spațiul meu de lucru nu e foarte mare). Am întins fiecare bucată, pe rând, cu sucitorul, sub formă dreptunghiulară, am întins umplutura, am rulat, am tăiat în bucăți egale (din fiecare rulou mie mi-au ieșit 10 bucăți), le-am pus unele lângă celelalte într-un vas uns cu unt. Când am terminat operațiunea și toate bucățile au fost așezate frumos, am acoperit vasul cu o folie alimentară și am mai lăsat la crescut rulourile cam o oră (trebuie să se dubleze în volum).
Între timp, cam cu jumătate de oră înainte să bag rulourile la copt, am încălzit cuptorul la 190 de grade C. Când au fost rulourile crescute, le-am dat la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute, cam atât le-a trebuit rulourilor mele să fie rumene și ferme la atingere. Le-am scos din cuptor și le-am aplicat glazura, apoi am scos cele 2 bucăți despre care v-am povestit, pe care le-am mâncat. Cu o cană cu lapte. Divine! Asta se întâmpla seara, de dimineață am mai mâncat 2 bucăți cu cafea. La fel de bune! :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu