N-am mai mâncat de ani buni fasole bătută, recunosc. Singura explicație e faptul că nu prea am avut timp și nici chef să stau să fieb fasolea, deși la cantitățile pe care le fac eu n-ar fi fost o problemă foarte mare. Dar asta e, n-am făcut, n-am mâncat. Acum însă mi-a venit pofta și am dat peste rețeta de fasole bătută răsfoind cartea de bucate pe care o am moștenire de familie (e o ediție din 1957).
Am pus de cu seară fasolea l-a înmuiat, cam trei sferturi de cană, a doua zi am aruncat apa, am clătit-o nițel, apoi am pus-o la fiert ăn apă rece. Când a dat în clocot, am aruncat apa, am pus fasolea la loc pe foc cu apă fierbinte, am dat-o iar în clocot vreo 5 minute, iar am aruncat apa, iar am pus apă fierbinte, am dat în clocot, am aruncat apa, am pus iar pe foc fasolea cu apă fiebinte. De data asta, pe lângă fasole am mai pus în cratiță o ceapă, să fiarbă domol cu toatele, până s-a înmuiat fasolea. Când a fost gata (cred că a durat operațiunea de fiert de la ultima schimbare de apă cam o oră și jumătate), am aruncat ceapa, am scurs fasolea, dar am păstrat jumătate de ceașcă din apa în care a fiert fasolea și am pus în ea o linguriță cu sare. Am mai tăiat 2 căței de usturoi și i-am aruncat peste fasole și am pasat toate astea cu blender-ul vertical, adăugând din apa păstrată, până am obținut o pastă mai mult sau mai puțin fină, dar omogenă, nu foarte îngroșată, ci mai degrabă pufoasă. Am mai adăugat 2 linguri cu ulei, pe care le-am amestecat în compoziție cu lingura, picurând uleiul ca la maioneză. Am mai adăugat puțină sare, piper, boia dulce (după gust, spun eu, puteți renunța la piper sau la boia sau la amândouă, dacă nu sunt pe placul vostru).
Se știe că „moțul” de la fasolea bătută e ceapa prăjită în muuuult ulei, de fapt, în rețeta pe care o am eu și din câte vag îmi aduc aminte de la mamaia mea, se folosea în compoziția de fasole uleiul în care se prăjea ceapa. Dar eu nu sunt partizană a prăjelilor și nici a cepei, fie vorba între noi, așa că am folosit ulei simplu, iar ceapa pe care am folosit-o, dar fiind că nu îmi place foarte tare cea uscată, a fost verde, partea albă, pe care am călit-o într-o linguriță cu ulei de măsline (puteți folosi ce ulei aveți, unul mai puțin aromat, dacă nu vă place aroma uleiului de măsline, pe mine, una, nu mă deranjează) și la care am adăugat un vârf de cuțit cu boia dulce. Și cu asta am ornat fasolea. Bine ar fi să o lăsați măcar o oră, să se așeze toate aromele. Eu am mâncat-o pe felii de pâine integrală prăjită, cu castraveți murați. Chiar mi-a plăcut!
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu