Un tort elegant, de „La mulți ani!”, pe care am ales să-l fac în varianta parțial alcoolizată (cu vișinată și vișine din vișinată, asta pe lângă vișinele și sucul din compot), la cererea sărbătoritului, însă se poate renunța la alcool, folosind doar compotul de vișine.
Ingrediente
Blat
- 225g unt moale
- 225g zahăr (eu am folosit o combinație de zahăr tos bio și zahăr muscovado light)
- 160g făină
- 65g cacao
- 1 linguriță și 1/2 praf de copt
- 4 ouă medii
Am încălzit cuptorul la 190 de grade C și am tapetat cu hârtie de copt o formă cu diametrul de 18cm, cu fund detașabil.
Untul și zahărul le-am amestecat cu mixerul până s-a format o compoziție aerată, am adăugat, pe rând, ouăle, apoi făina amestecată cu praful de copt și cacaoa (pe care le-am amestecat și cernut împreună). Am pus compoziția în forma pregătită și am dat-o la cuptor pentru aproximativ 50 de minute (e bine să verificați după jumătate de oră cum se prezintă situația, fiecare cuptor e cu figurile lui, al meu e mai leneș și-mi cam face figuri, așa că durează mai mult până se coace blatul, faceți testul cu scobitoarea să vedeți dacă e gata). Când a fost copt l-am scos, l-am mai lăsat vreo 5 minute în formă, apoi l-am scos, am dat hârtia de copt la o parte și l-am lăsat să se răcească complet. Apoi l-am tăiat orizontal în 3 blaturi egale.
Sirop
- 5 linguri zeamă de la compotul de vișine
- 2 linguri vișinată
Le-am amestecat și am însiropat cele 3 blaturi. Dacă vă plac blaturile foarte însiropate puneți mai multă zeamă de compot sau mai multă vișinată.
Umplutura
- 300g vișine din compot (eu am avut un borcan cu compot de vișine de la Râureni) fără sâmburi
- 100g vișine din vișinată fără sâmburi
- 200g smântână dulce de frișcă bătută cu mixerul
Vișinele curățate de sâmburi le-am lăsat peste noapte la scurs.
Am pus pe un platou primul blat, peste care am întins cu paleta jumătate din cantitatea de frișcă, apoi am pus un strat de vișine. Peste am așezat al doilea blat, de data asta am pus mai întâi vișinele, apoi am întins cealaltă jumătate de frișcă și la final am pus al treilea blat. Ei, acum să vă spun ce fac eu cu al treilea blat. De multe ori blatul copt are așa, deasupra, o formă bombată. Așa că, pentru un aspect mai frumos, eu blatul de deasupra îl pun invers, adică partea bombată jos, partea tăiată drept stă deasupra sau tai puțin și blatul de deasupra pentru a-l nivela, iar resturile de blat le pun la mijloc. Nu se vede, pentru că peste vine glazura, așa că la final e foarte aspectuos.
Glazura
- 50g smântână dulce
- 50g ciocolată neagră
- 1 linguriță vișinată
- răzatură de ciocolată neagră
Smântâna am pus-o într-o cratiță pe foc până s-a înfierbântat, apoi am adăugat ciocolata tăiată în bucăți mai mici, am amestecat-o bine, să se topească și am pus și vișinata, până am obținut o cremă de ciocolată lucioasă, potrivit de moale, pe care pus-o deasupra ultimului blat. Am dat puțin la frigider tortul să se așeze glazura și să se răcească complet, apoi l-am scos și l-am decorat cu răzătură de ciocolată neagră.
L-am livrat sărbătoritului, l-am degustat, ne-a plăcut. E nemaipomenit de savuros, sățios, arată foarte bine, cu siguranță merită să-l încercați într-o zi de sărbătoare sau pur și simplu dacă vreți să vă răsfățați.
Poftă bună!
Mi-am propus sa fac si eu tortul asta de Craciun. Wish me luck!:) Blatul nu iese foarte inalt, nu? Cu 4 oua imi pare cam micut sau ma insel?
RăspundețiȘtergerePai l-am taiat in 3, forma de 18cm e mai mica, dar a iesit blatul cat forma in inaltime. Nu e foarte mare, intr-adevar si cu umplutura cu tot, iese destul de inalt, dar e destul de consistent, eu n-am putut manca o felie intreaga :)).
Ștergere