Mi s-a terminat ultima pâinică și cum am și reîmprospătat maiaua am căutat pe blogurile mele preferate cu pâini cu maia și m-am hotărât să o încerc pe asta . Dar pentru că nu vroiam o pâine foarte mare, am folosit doar jumătate din cantitățile date și un amestec de făină albă standard și făină integrală în locul făinii de pâine indicată în rețetă.
Fiind o cantitate mai mică, evident, am modificat și timpii de lucru, așa că prima fermentare a durat 1 oră și jumătate, cu 2 SF din 30 în 30 de minute, direct în vasul în care am frământat, preforma - 20 de minute, forma finală și ultima dospire 1 oră și jumătate.
Ingrediente
- 215g maia albă, hidratare 100%
- 150g făină de năut
- 140g făină integralăâ
- 140g făină albă standard (650)
- 260g apă filtrată
- 1 și 1/2 linguriță sare
Am amestecat toate ingredientele, mai puțin sarea și le-am lăsat jumătate de oră. Am presărat sarea și am frământat direct în vas cam 20 de minute (eu nu am forță foarte mare și nici robot să-mi învârtă aluatul și la mașină nu-mi place să frământ pâinea cu maia, așa că vedeți care cum aveți putere sau instrumente la îndemână, s-ar putea să vă ia mai puțin frământatul, până veți observa dezvoltarea rețelei de gluten). Am acoperit și am lăsat vasul într-un loc ferit de curenți pentru prima fermentare; după cum vă spuneam, aceasta a durat la mine o oră și jumătate, cu 2 strech&fold direct în vas, prima la min. 30, a doua la min. 60. După o oră și jumătate am pus aluatul pe masa de lucru înfăinată puțin, am dat preforma rotundă, am acoperit și am lăsat aluatul vreo jumătate de oră, apoi i-am dat forma finală (eu am ales batard), am pus pâinea în formă (am o formă lungă, în care am pus un șervet înfăinat bine), forma într-o pungă pe care am închis-o bine și am lăsat la dospit cam o oră și jumătate (am verificat cam din 15 în 15 minute după primele 50 de minute să văd starea aluatului, pentru că era destul de călduț și nu vroiam să dospească prea mult). Am încins între timp cuptorul (230 de grade C), cu vreo 10 minute înainte să bag la copt pâinea am pus o tavă cu apă în partea de jos a cuptorului, pentru aburi. Cum spuneam, când a fost dospit aluatul, am răsturnat pâinea pe foaia de copt, am pus-o în tavă, am crestat-o și am băgat tava în cuptor. A stat acolo cu abur vreo 20 de minute, apoi am scăzut temperatura la 200-210 grade C și am lăsat-o să se rumenească frumos încă vreo jumătate de oră (eu întotdeauna fac testul cu ciocănitul, dacă sună a gol, e gata). Am stins focul, am mai lăsat pâinea în cuptor cu ușa întredeschisă vreo 15 minute, apoi am scos-o din cuptor și am lăsat-o să se răcească complet înainte să o tai și să văd ce minune a ieșit.
A ieșit o pâine cu gust bogat, consistentă, care aduce aminte de hummus, datorită, evident, făinii de năut. Bună, bună! Am mâncat 2 felii de dimineață, unse cu puțin ulei de măsline, roșii uscate și usturoi.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu