Cam greu am scris rețeta asta, dar pot spune în apărarea mea că în fiecare zi a intervenit ceva, am și fost puțin în deplasare, m-am mai luat și cu altele, așa că, făcându-mi mea culpa, revin cu rețeta promisă. Ce pot să vă mai spun este că mămicii mele i-a plăcut tare mult, la fel și mie, inspirația pentru felul în care am pregătit gutuile mi-a fost dată de David Lebovitz, după rețeta asta , însă cu modificările pe care le veți remarca.
Crusta
- 70g făină de migdale
- 70g făină integrală
- 115g unt nesărat tăiat în cuburi, rece
- 1 linguriță apă rece
- 1 ou
- 1/8 linguriță sare
- 1 linguriță zahăr brut
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
Le-am amestecat pe rând, mai întâi făina cu zahărul, scorțișoara și sarea, apoi am adăugat untul și l-am încorporat cu blenderul meu manual (dacă nu aveți așa ceva, cu vârful degetelor frecați untul cu făina până obțineți un amestec sfărâmicios sau amestecați toate ingredientele în robot), apoi am adăugat oul pe care l-am bătut ușor cu apa și am format aluatul pe care l-am modelat în formă de bilă, l-am învelit în folie alimentară și l-am turtit în formă de disc. L-am dat la frigider jumătate de oră.
Umplutura
- 2 gutui mari curățate și tăiate felii
- 2 căni cu apă
- 2 linguri miere + 1 lingură pentru siropul final
- 1 baton de vanilie tăiat pe lung
- zeama de la o lămâie
Le-am pus pe toate într-o cratiță acoperită, pe foc mic, până s-au înmuiat feliile de gutuie, apoi le-am scos și le-am lăsat să se scurgă. Restul de lichid l-am pus din nou pe foc cu lingura de miere și l-am lăsat la foc mic, neacoperită finnd cratița, până s-a redus la jumătate, fiind destul de gros. L-am lăsat să se răcească.
Pentru a monta tarta puteți folosi o formă cu diametrul de 23cm sau puteți face ceea ce am făcut eu, adică 4 tarte mai mici, pentru porții individuale. Am încălzit cuptorul la 180 de grade C. Am pus cam 3 linguri din sosul de gutui în fiecare formă, apoi am aranjat feliile de gutuie, am întins și decupat 4 cercuri de aluat și le-am pus peste gutui, împingând marginile pe pereții formelor în jos, lipindu-le de marginile formei, astfel încât să le sigileze oarecum și să nu lase siropul să iasă. Le-am dat la cuptorul preîncălzit cam 20 de minute, până s-a rumenit aluatul. Le-am scos din cuptor și le-am lăsat să se răcească puțin, apoi le-am răsturnat pe platouri.
Ce mi-a plăcut a fost faptul că nu au ieșit super dulci, iar blatul a fost fraged, dar și puțin crănțănicios, de la făina de migdale. Ne-au plăcut, le-am mâncat, mai fac. :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu