Treceți la conținutul principal

Clătite cu stafide, umplute cu mere




     Că de mult timp n-am mai făcut clătite, și cum am scos maiaua pentru reîmprospătare, am păstrat din ea o parte după hrănire, să fac ceva bun. Au ieșit niște pufoșenii delicioase, aromate, numai bune pentru un răsfăț de iarnă.

  Ingrediente

  Aluat clătite

  • 80g maia hidratare 100%
  • 300ml lapte
  • 1 ou
  • 70g făină
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/3 cană stafide înmuiate o oră într-o lingură de rom
     Am amestecat toate ingredientele, mai puțin stafidele și am lăsat aluatul să se odihnească aproximativ o oră. Le-am copt într-o tigaie unsă cu puțin unt, presărând stafide pe fiecare foaie după ce am pus aluatul în tigaie (trebuie să aveți stafidele la îndemână, să le presărați imediat după ce ați pus aluatul, astfel încât să rămână prinse în aluat). Mi-au ieșit 6 clătite (am o tigaie specială de clătite de la Tefal, cu diametrul de 26cm, dacă aveți o tigaie mai mică, o să vă iasă mai multe). Le-am păstrat la cald până am făcut umplutura.

     *Dacă nu aveți maia, nu intrați în panică și nu lăsați amănuntul ăsta să stea în calea voastră și a minunatelor clătite. Faceți un aluat normal de clătite, cu foaia puțin mai groasă, nu foarte subțire, să poată ține stafidele.

   Umplutura
  • 6 mere mici curățate și tăiate felii, peste care am stors zeamă de lămâie să nu se oxideze 
  • 2 linguri unt
  • 1 lingură zahăr tip melasă
  • 1 lingură rom
     Am pus untul într-o tigaie și l-am lăsat să se maronească, cam 5-6 minute, am pus și zahărul și l-am lăsat să se caramelizeze ușor, 1-2 minute, apoi am pus merele și la final romul, învârtindu-le în tigaie până s-au înmuiat puțin merele, să rămână, totuși, întregi, nu să se facă piure și s-a evaporat alcoolul.

     Am umplut clătitele cu merele, pe unele le-am făcut pungulițe, pe unele le-am împăturit în 4, pe unele le-am rulat (câte 2, câte 2). Voi le puteți aranja după bunul plac și inspirația de moment. Orice ați face, clătitele astea se topesc în gură și cu siguranță o să dispară rapid. Dacă vreți să fie și mai moțate, puteți să le serviți și cu puțină frișcă alături, dar nu e obligatoriu. Eu n-am mai ajuns să fac, dar nu prea a contat :P.

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...