De ce și de unde? Am luat mastic pentru că țineam vag minte aroma lui din unele dulciuri arăbești. Ce e masticul? DEX-ul zice asa: MASTÍC ~uri n. 1) Masă constituită dintr-un amestec de substanțe minerale și vegetale care se întărește în contact cu aerul (folosită la lipit, la chituit etc.). 2) Rășină aromatică de origine vegetală, provenită dintr-un arbore tropical (folosită la fabricarea lacurilor, chiturilor etc.). 3) Amestec conținând colofoniu, ceară și alte substanțe, folosit pentru a unge locurile de altoire și rănile copacilor. 4) Suc rășinos aromatic extras din trunchiul unui arbore tropical, care servește la fabricarea unor băuturi alcoolice, la prepararea unor lacuri, ca fixator pentru parfumuri etc. /<fr. mastic . Rezumat: e o rășină aromatică, folosită în bucătărie, mai ales în cea grecească și cea arăbească, dar și în medicină, mai ales în cea din Orientul Mijlociu și în Grecia antică. Ce vă pot eu confirma este faptul că, într-adevăr, e super aromat, nu seamănă cu nimic obișnuit și nu e nevoie decât de foarte puțin pentru a da parfum unei prăjituri. Combinația cu apa de flori de portocal mi s-a părut foarte potrivită, fiind ceva folosit tot în bucătăria orientală și chiar s-au completat foarte bine. Au ieșit niște prăjiturele fine, aromate, delicioase și chiar dacă pretextul a fost ademenirea lui Moș Crăciun, ne-am bucurat noi de ele.
Ingrediente
- 125g unt moale
- 125g zahăr brut
- 125g făină
- 2 ouă mari
- 1 cristal mastic zdrobit în mojar cu puțin zahăr și puțină sare (cam 1 vârf de linguriță din fiecare)
- 2 linguri lapte
- 2 linguri apă de flori de portocal
Untul l-am mixat cu zahărul până am obținut o compoziție pufoasă, am adăugat, pe rând, ouăle și am mixat bine, bine, apoi am adăugat alternativ făina amestecată cu masticul zdrobit, laptele și apa de flori. Am pus compoziția în forma de brioșe/muffins/cupcakes pregătită cu forme de hârtie simple și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 20-25 de minute. Le-am scos din cuptor și după 5 minute le-am așezat pe un grilaj să se răcească complet. Le-am îndepărtat hârtiuțele în care le-am copt și am pregătit alte ornamente, mai de sărbătoare (cele verzi și roz pe care le vedeți în poze, pe care le-am achiziționat de la DM).
Până s-au răcit am făcut glazura din:
- 100g mascarpone
- 100g smântână dulce de frișcă
- 50g ciocolată albă topită pe bain marie
- 1 lingură apă de flori de portocal
- 1 linguriță miere
Le-am bătut pe toate bine, bine cu mixerul, până am obținut o cremă omogenă.
Când au fost cupcake-urile răcite complet le-am ornat cu crema, iar ca decor am presărat bucățele de coajă de portocale confiată.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu