Nu pot să mă satur de gustul dulce al prazului și nici nu vreau, sinceră să fiu. Mi s-o trage de la origini sau nu, nici despre asta nu pot povesti, deși mama e olteancă, dar nu e foarte înfocată după praz, de fapt nici nu țin minte să fi gătit cu praz când am fost eu mai mică. Nu-i bai, acum reușesc eu să recuperez perioada lipsită de praz din existența mea. Așa că tot experimentez diverse combinații pentru tarte cu praz și cea de acum m-a cucerit de-a dreptul. Trebuie să încercați să vedeți despre ce vorbesc, pentru că nu pot explica, dar am așa un sentiment cum că n-o să vă pară rău. :)
Crusta
- 200g făină integrală
- 4 linguri unt de cocos
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper
- 1 gălbenuș
- 3-4 linguri apă rece
Le-am amestecat pe toate până am obșinut o compoziție omogenă și am pus amestecul obținut într-o tavă de tartă cu fundul detașabil, unsă cu puțin ulei de măsline. Am presat bine aluatul pe fundul și pereții formei, am acoperit-o cu folie alimentară și am dat tava la rece peste noapte.
Umplutura
- 2 fire praz tocate mărunt, o bucată de 10cm tăiată feliuțe și păstrate pentru decorat
- 2 ouă
- 200ml smântână dulce de gătit
- 100g caș afumat dat pe răzătoarea mică
- 50g roșii uscate în ulei de măsline, scurse de ulei și tăiate în bucăți mici
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță nucșoară măcinat
- 1/2 linguriță piper alb măcinat
- 3 linguri de unt + 1 lingură ulei de măsline
Prazul tocat mărunt l-am înăbușit în 2 linguri de unt și o lingură ulei de măsline puse într-o tigaie încinsă, cam 5 minute, la foc mediu. L-am scos și l-am lăsat să se răcească. În aceeași tigaie am pus lingura de unt rămasă și feliuțele de praz și le-am lăsat să se înmoaie cam 2-3 minute, nu le-am agitat foarte tare, doar am rotit tigaia, astfel încât să rămână feliile de praz întregi și le-am lăsat în tigaie, deoparte, pentru a orna cu ele tarta. Am bătut bine ouăle cu sarea, am adăugat smântâna, cașul răzuit, roșiile uscate, nucșoara și piperul.
Peste crustă am pus în strat prazul, peste am turnat amestecul de ou, caș și roșii, iar deasupra am pus feliuțele de praz păstrate pentru ornat. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40 de minute, până s-a rumenit pe deasupra si a fost fermă la atingere. Am lăsat-o să se răcească puțin înainte de a o tăia și am mâncat o felie cu salată de roșii.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu