Daaaa, nuci piperate ar cam suna traducerea, n-au nuci, forma e asemănătoare, dar piper au. Și nu numai. Sunt niște fursecuri nemțești, aromate nevoie mare, le pot trece printre favoritele de sezon. Partea și mai frumoasă e că puteți face aluatul și să-l congelați până la o lună, iar prăjiturelele coapte și ninse cu zahăr pudră pot fi păstrate în recipiente închise ermetic, la temperatura camerei, până la o săptămână. Rețeta asta am adaptat-o din cartea „Martha Stuart's Cookies” și voi mai experimenta câteva din rețetele de acolo, că prea bine sună ;).
Ingrediente
- 1 cană zahăr brut
- 1/4 cană melasă
- 115g unt moale, la temperatura camerei
- 1 ou mare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 2 căni și 1/4 făină
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe și 1/2 amestec de condimente proaspăt măcinat din: boabe de piper negru, cuișoare, ienibahar, scorțișoară, nucșoară (eu le-am zdrobit cu îndârjire până le-am făcut praf - la propriu- în mojarul de granit - se cheamă că am făcut mușchi :P)
- zahăr pudră pentru pudrat (cam o cană) pus într-o pungă
Am amestecat într-un bol făina cu condimentele și bicarbonatul sodiu. Separat, cu mixerul, am amestecat untul cu melasa și zahărul până am obținut o compoziție ușor aerată, cam 3-4 minute. Am adăugat oul și extractul de vanilie, mixând în continuare. Am adăugat amestecul de făină și am mixat la viteză mică până s-a omogenizat compoziția. Cu lingurița am luat din aluat și l-am modelat cu palmele în fomă de bile, pe care le-am așezat în tavă, pe hârtie de copt. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 15 minute, la mijlocul intervalului de timp am întors tava, să se coacă uniform. În momentul în care am făcut bilele, o parte au ajuns în cuptor, iar o parte au ajuns în altă tavă, la congelator, unde le-am lăsat cam 15 minute, până s-au întărit, apoi le-am scos și le-am pus într-o pungă închisă ermetic și le-am băgat iar la congelator, unde vor sta frumos până le voi coace (peste vreo 3, 4 zile). Cum menționam anterior, la congelator poate sta aluatul până la o lună, dar nu cred că va rezista atât. Revenind la fursecurile din cuptor, după ce s-au copt, le-am scos pe un suport de răcire și le-am lăsat cam 10 minute, apoi le-am pus în punga cu zahărul pudră și le-am agitat bine, bine, să se acopere cu zahăr din abundență. Le-am așezat apoi din nou pe suportul de răcire și le-am lăsat să se răcească complet.
Pe cuvântul meu că mi-au plăcut la nebunie, mi-au adus aminte de turta dulce de la magazin din vremea copilăriei mele și probabil și faptul că am măcinat condimentele înainte să le folosesc a sporit aroma lor. În orice caz, cum spuneam, sunt în topul fursecurilor pe care le-am făcut până acum și abia aștept să dau și la alții, să se bucure de aroma lor!
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu