Îmi place peștele la nebunie, îmi plac și ciupercile și mămăliga, vă dați seama că o combinație din toate cele trei ar fi fost menită să mă încânte într-un mare fel. Ceea ce s-a și întâmplat. Și n-am fost numai eu încântată de ce a ieșt, ci și Țițilina mea, care a ronțăit cu mare poftă coada de pește și o bună bucată din pielea rumenită și crănțănicioasă și a gustat cu la fel de multă plăcere și din sosul de ciuperci. Bune toate, chiar dacă poate părea la prima vedere un proces laborios, toate sunt gata într-o oră. Ce am făcut eu e suficient pentru două porții.
Aveți nevoie de 2 păstrăvi întregi, curățați de solzi și eviscerați (dacă aveți răbdare le puteți extrage șira de oase, să nu vă streseze când mâncați; eu n-am scos-o, dar s-a desprins foarte ușor când am mâncat și nu a trebuit să stau cu prea mare grijă).
Umplutura
- 4 fire ceapă verde
- 4 căței de usturoi
- 4 ciuperci brune (sau champignon)
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură unt
- 2 linguri vin alb sec
- puțină sare, piper măcinat
- 1/4 cană pesmet
- zeama de la o lămâie
Într-o cratiță am pus uleiul de măsline și untul să se încingă, am călit vreo 5 minute ceapa verde și usturoiul tocate mărunt, am adăugat ciupercile tăiate în bucăți, am pus vinul, sarea, piperul și le-am lăsat să se înmoaie pe foc mediu cam 10 minute, până s-a evaporat tot lichidul. Le-am lăsat să se răcorească puțin, apoi am pus zeama de lămâie și pesmetul.
Păstrăvii i-am uscat cu șervete de bucătărie, i-am uns cu puțin ulei de măsline, i-am crestat pe o parte și i-am sărat și piperat, i-am umplut cu amestecul de ciuperci și i-am pus într-o tavă unsă cu ulei de măsline. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 190-200 grade C pentru 25 de minute. La jumătatea intervalului de timp am întors o dată peștii, să se rumenească pe ambele părți, cu 5 minute înainte să scot peștele l-am întors la loc. Întoarceți peștele astfel încât să fie rumenit bine și verificați-l, în funcție de cuptor, de mărimea peștilor se face diferit. Când a fost gata l-am scos și i-am mai stropit cu puțină zeamă de lămâie.
Cât a stat peștele la cuptor, am făcut sosul de ciuperci și mămăliguța.
Sosul de ciuperci
- 6 ciuperci brune de mărime medie tocate în bucăți mici
- 1 lingură unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 căței de usturoi tocați mărunt
- 2 linguri smântână dulce
- sare, piper alb, nucșoară (cam 1/4 linguriță din fiecare)
- 3 linguri pline cu smântână fermentată
Am sotat usturoiul și ciupercile în ulei și unt, am pus smântâna dulce, am pus capacul și le-am lăsat să se înăbușe cam 10 minute, am dat capacul la o parte și le-am mai lăsat 2-3 minute, apoi am pasat amestecul cu blenderul, am adăugat smântâna fermentată, am pus sarea, piperul și nucșoara și le-am amestecat bine.
Am făcut o mămăliguță moale, pe care am amestecat-o cu o lingură cu unt, am uns 2 forme dreptunghiulare de mini-chec cu unt și am turnat mămăliga, apoi am dat formele la cuptor pentru 5 minute, să se întărească.
Am pus pe platou câte un păstrăv umplut, lângă o bucată de mămăligă, deasupra am turnat sos de ciuperci și am mâncat. Cu mare poftă, după cum vă povesteam, până n-a mai rămas nimic. Și am băut și un pahar cu vin alb sec. Bun și el.
S-aveți poftă!
Comentarii
Trimiteți un comentariu