Da, mai e puțin până la sărbători și eu tot cu experimentele mă distrez, nu că n-aș avea altă treabă (deși recunosc, nu sunt năpădită de treburi), dar mi se pare frumos ca în fiecare an să fac ceva nou de sărbători. Și dacă până acum chiar n-am avut timp să fac asemenea experimente din timp, ci aveam parte de surprize fix în momentul de sărbătoare, acum am zis să mă pregătesc înainte, că uite așa vă mai spun și vouă șiiiii ... am studiat problema și cu mare bucurie am găsit soluții de a face unele lucruri înainte, cum ar fi aluaturile pentru diverse fursecuri sau biscuiți și de a le păstra până când trebuie coapte la congelator. Și asta mi-ar salva ceva timp prețios, că nu mai vreau să stau la bucătărie până la 12 noaptea în Ajun, robotind pe la bucătărie.
Întorcându-mă la minunatele fursecuri, ce să spun eu despre ele? Sunt fragede de ți se topesc în gură, sunt aromate cu lichior de lămâie și coajă de lămâie, sunt frumușele foc și puteți atrage in procesul tehnologic și niște piticoți dornici să vă ofere ajutorul ;). Acestea fiind spuse, să pregătim, zic, cele necesare.
Ingrediente
- 250g făină (eu am pus un amestec de făină albă standard și făină integrală)
- 150g unt
- 3 gălbenușuri
- 2 linguri miere
- 1/4 linguriță sare
- 3 linguri limoncello
- coaja rasă de la o lămâie
Am amestecat toate ingredientele, am pus aluatul în folie și l-am dat la frigider vreo 2 ore. Am scos aluatul, l-am întins pe masa de lucru într-o foaie mai groasă și l-am decupat cu formele. Le-am pus în tavă, pe hârtie de copt și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 15 minute (trebuie să fie ușor rumenite). Le-am scos pe un grilaj și le-am lăsat să se răcorească înainte de a le pune glazura.
Glazura
- 100g zahăr pudră
- 1 albuș
- 2 linguri limoncello
Albușul l-am bătut bine cu furculița, am adăugat zahărul pudră și lichiorul și am pus vasul cu compoziția pe baie de abur cam 15 minute, până s-a întărit. Am ornat cu ea fursecurile, iar peste am mai răzuit puțină coajă de lămâie.
Poftă bună!
La mine baia de abur inseamna sa pun oala cu compozitia deasupra unei oale mai mari cu apa care clocoteste, adica sta pe foc.:D E bine sa fac asa acum? Multumiri anticipate.
RăspundețiȘtergere:)) Si la mine la fel, dar vezi sa nu atinga cratita de deasupra apa de dedesubt si sa nu-ti intre apa in glazura. :)
ȘtergereAaa, inca ceva... Niciun praf de copt/bicarbonat? Iar multumesc!
RăspundețiȘtergereDa, adica nu, fara nici un praf de copt/sare. Sa-ti fie de bine! Si sporuri la gatit! :-*
ȘtergereDa' ce bune suuuunt! Pastrez sticla de limoncello numai pentru facut fursecuri de astea. Cred ca mie mi-a intrat nitel mai multa faina, dar probabil e in functie de unt. Azi facem Padurea Neagra.:)
RăspundețiȘtergere:) Ma bucur ca va plac! Sa stii tu ca la asta m-am gandit si eu, cu pastratul sticlei :)). De fapt cam toate bauturile la mine ajung, invariabil in mancare ;). Spor la treaba!
Ștergere