Acest cozonac nemțesc cu fructe, migdale și marțipan este printre dulciurile mele favorite de Crăciun. Nu dați cu pietre în mine, cozonacul nostru e foarte bun, minunat, îl fac cu mare drag, dar nu e chiar pe placul meu, recunosc. În schimb, prefer aluatul încărcat de fructe uscate, nuci, condimentat, așa cum e stollen-ul. Despre ce feluri puteți întâlni, vă invit să citiți aici. Rețeta pe care eu am urmat-o, cu mici modificări, o regăsiți pe același site, pe această pagină. Repet, eu am făcut unele modificări și după cum am observat pe parcursul procesului tehnologic, cantitatea de aluat e suficientă pentru 2 cozonaci mari sau 4 medii, dacă vreți să faceți pentru a da cadou, vă pot ieși chiar 6 bucăți mici. Având în vedere faptul că a fost destul de mult aluat, doar unul dintre cozonacii mei a ajuns să aibă umplutură de marțipan, celălalt nu, pentru că nu mai aveam marțipan. Nu-i nimic, a ieșit minunat și așa. Aluatul îl puteți realiza după metoda dată, e cam la fel cu cea a aluatului nostru de cozonac sau puteți apela la ajutorul mașinii de făcut pâine (așa cum am făcut eu), asta dacă aveți mașină de făcut pâine, evident. Dacă nu, nu-i bai, doar că o să vă ia puțin mai mult timp.
Ingrediente
- 2 căni și 1/4 fructe uscate tăiate bucăți (eu folosesc Fruct Mix de la Sanovita)*
- 1 cană stafide (amestec stafide de Corint, stafide aurii)*
- 4 linguri rom
- 1 cub drojdie proaspătă amestecat cu 1 linguriță zahăr și 1 lingură cu apă călduță
- 3 căni făină
- 1/2 cană lapte călduț
- 1/2 cană zahăr
- 1 ou
- 1 lingură extract de vanilie
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 1/2 linguriță cardamon
- 1/2 linguriță nucșoară
- 150g unt moale
- 1 cană migdale ușor rumenite în cuptor și tăiate în bucăți mari
- 150g marțipan (1 pachet marțipan dr. Oetker) - pentru umplut
* Fructele uscate le-am înmuiat în rom și le-am lăsat la macerat peste noapte.
Glazura
- 2 linguri unt topit
- zahăr pudră
Aluatul l-am făcut la mașina de pâine, după cum vă spuneam, punând în cuvă ingredientele de mai sus, mai puțin fructele uscate, migdalele și marțipanul. Când a fost gata, l-am pus pe masa de lucru ușor înfăinată și am adăugat fructele uscate și migdalele tăiate și am împărțit aluatul în 2 părți (repet, așa mi-au ieșit 2 cozonaci destul de mari, dacă vreți mai mici, împărțiți aluatul în 4 sau 6 bucăți). Am întins o parte din aluat în formă dreptunghiulară, ușor ovală la margini, marțipanul l-am rulat într-un baton de lungimea aluatului (partea cea mai lungă) și l-am pus nu chiar la mijloc, ci mai aproape de una din părți , apoi am rulat aluatul peste batonul de marțipan, astfel încât capetele să nu se suprapună perfect și să rămână o margine de 2-3cm. Am format și al doilea cozonac, fără marțipan, după cum v-am spus. Am pus cozonacii în tavă, pe o foaie de copt, i-am acoperit cu folie și i-am lăsat să mai crească o oră, apoi i-am dat la cuptorul preîncălzit la 175 de grade C cam 40 de minute, până s-au rumenit. I-am scos, i-am uns cu unt topit și am presărat zahăr pudră, apoi i-am lăsat să se răcească complet, i-am uns din nou cu unt topit și am presărat zahăr pudră din abundență.
Arată superb, e gustos nevoie mare, merită să-l luați în considerare ca desert pentru masa de Crăciun.
Poftă bună!
multuuumesc! ieri l-am cumparat gata facut (de la Billa, facut in Germania). frapant de bun, avea mult martipan. clar il execut de Craciun.
RăspundețiȘtergeresarbatori cu bucurie si pace!
stefania
Oooo, facut in casa o sa-ti placa si mai mult! ;)
ȘtergereSarbatori minunate sa ai si tu! :-*
Mariana