Treceți la conținutul principal

Prăjitură cu caise și cremă de brânză


  Când am musafiri și vreau să fac ceva bun și pe deasupra n-am nici mult timp la dispoziție și nici chef să bântui prin magazine după divese, mă uit să văd ce am la îndemână prin frigider și cămară. La analiza de dimineață am descoperit următoarele: câteva caise, nu foarte coapte, dar nici așa cum îmi place mie să le mănânc, adică mai crude, si pentru că tocmai mi-am hrănit maiaua mai aveam surplusul, pus deoparte, gata să fie „sacrificat” pentru alte cele, pe lângă minunata pâine (aaa, că tot mi-am amintit, am făcut și o pâine cu măsline minunată, dar în stilul meu caracteristic, n-am notat ce și cât am pus atunci și, evident, am uitat cantitățile exacte, dar pe cuvântul meu de șoim că a ieșit o minunăție și am și martori, că n-am fost egoistă și le-am dat și altora ;;) ) și mai zăcea pe un raft și o cutie cu cremă de brânză, din care inițial am vrut să fac niște budincă cu fructe, dar n-am mai avut când. Și atunci s-a conturat ideea unei prăjiturele cu caise, dar ca să fie mai altfel, am zis că n-ar strica niște caise uscate și niște migdale rumenite prin ea, iar pentru  aromă și puțină dulceață, siropul de arțar mi s-a părut alegearea ideală. Adunând și aranjând pe masă toate cele de trebuință am pornit la treabă, amestecând următoarele:

Ingrediente
  • 100g făină de ovăz
  • 200g făină albă ungurească (550)
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 ouă
  • 2 linguri sirop de arțar + încă 2 linguri pentru glazură
  • 2 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 1 cutie cremă de brânză proaspătă 0,2% grăsime Erhman(250g)
  • 1/2 cană lapte 
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 200g maia 100% hidratare
  • 1 cană caise uscate tocate
  • 1/2 cană migdale care au fost date la cuptor înainte 5-6 minute la 190-200 grade C (pana s-au rumenit)
  • 12 caise tăiate în jumătăți, sâmburele înlăturat
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 2 linguri zahăr 
     Făina, sarea, bicarbonatul le-am amestecat într-un bol, separat am amestecat maiaua cu ouăle, crema de brânză, laptele, siropul de arțar (2 linguri), uleiul și extractul de vanilie. Am adăugat amestecul lichid peste amestel de făină și le-am omogenizat, apoi am adăugat caisele uscate tocate și migdalele (dacă vreți le puteți toca mai mare, eu le-am lăsat întregi). 
     Pentru că nu m-am învrednicit să-mi iau o tavă dreptunghiulară mai mare, am pus amestecul în 2 tăvi, una pătrată și într-o tavă mai mică de chec, pe care le-am tapetat cu hârtie de copt. Deasupra am pus jumătățile de caisă, cu miezul în sus, peste care am turnat și restul de sirop de arțar. Am dat tăvile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 30 de minute tava pătrată, 40 de minute tava de chec. Le-am scos și le-am presărat peste amestecul de zahăr și scorțișoară, și le-am mai băgat 5 minute în cuptorul cu focul oprit.
     Le-am lăsat să se răcească pe grilaj, iar pe cea din tava pătrată am și executat-o după amiază, căci, după cum spuneam, am avut musafiri (le-am dat și la pachet :P), cea din forma de chec va fi împărțită echitabil doritorilor și mă voi autoservi și eu mâine dimineață, că acum e târziu și nu aș aprecia încă un colăcel pe mijlocul cu greu menținut cât de cât tonifiat :D. 
     Azi am gustat o bucată și ce vă pot spune e că mi-a plăcut mult de tot. Toate aromele s-au combinat minunat, iar maiaua și crema de brânză i-au dat frăgezimea și moliciunea ideale pentru a o face să ți se topescă în gură. Am spus! :))

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…