Treceți la conținutul principal

File de somn la tigaie în unt și lămâie



     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de somn, arăta tare bine, așa că m-am gândit să-l încerc. După o scurtă consfăturire în care mi-am implicat mama proprie și personală, i-am urmat sfatul și am făcut fileul în cel mai simplu mod cu putință. 
      Am curățat și am uscat fileul cu prosoape de bucătărie, l-am porționat în felii de 4cm lățime, pe care le-am sărat și piperat (am folosit un amestec de piper cu coajă de lămâie) și le-am rumenit frumos în unt topit în tigaie cu o lingură de ulei de măsline. Cam 5 minute pe fiecare parte. La final am stors zeama de la 1 lămâie mare, am mai lăsat tigaia pe foc 1-2 minute, apoi am dat-o la o parte ;i am acoperit-o p\n[ am terminat orezul ;i sosul de usturoi. 
     Ca garnitură am ales un amestec de orez basmati cu orez sălbatic, pe care l-am fiert cu puțină mazăre, sare, puțină coajă de lămâie și un praf de scorțișoară. Orezul eu îl fierb în rație de 1 la 2, la o porție de orez, dublul cantității de apă, orezul îl călesc cu puțin ulei de măsline la început, cam 2 minute, apoi pun apa, dau în clocot, acopăr și dau focul foarte mic, să se facă în abur. Mazărea am pus-o cam la jumătatea timpului de pregătire a orezului, pentru că am folosit o mazăre foarte fină și fragedă, congelată. Am condimentat la final și am amestecat orezul cu o furculiță, să nu se lipească boabele.
     Nu e musai să-l faceți, orezul cu peștele se completează de minune și sunt suficiente împreună, dar eu n-am putut să mă abțin și am mai făcut un sos de usturoi cu iaurt (iaurt+usturoi+sare+piper+coaja de lamâie+ulei de măsline). 
     N-a ieșit rău. Deloc. Am mâncat tot! 

Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …