Treceți la conținutul principal

Cornuri cu maia



     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte.

Ingrediente

Aluat
  • 230g maia albă, hidratare 50%
  • 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă)
  • 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară)
  • 1 linguriță sare
  • 2 linguri miere
  • 1/4 cană unt de cocos topit
Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.

     Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când înglobasem mai bine de jumătate din unt, am pus aluatul pe blatul pe care l-am uns cu unt și am făcut ceea ce se numește „slap and fold”, adică am brutalizat aluatul trântindu-l pe blat și împăturindu-l, cam ca aici. După ce am încorporat tot untul de cocos și aluatul a devenit elastic, l-am pus într-un vas uns cu puțin unt de cocos, l-am acoperit etanș și l-am dat la frigider cam 16 ore, adică până a doua zi.

     Am scos aluatul a doua zi din frigider, l-am împărțit în 2 bucăți egale pe care le-am modelat sub formă de rotund și pe fiecare fintre ele le-am întins în formă rotundă, până aluatul a ajuns la o grosime de aproximativ 1/2cm. L-am tăiat în triunghiuri cu o rolă de tăiat (eu tai cercul de aluat mai întâi în cruce, apoi dintr-o parte în alta tot așa, raze, să fie cât de cât egale), am pus umplutura, le-am rulat, le-am pus în tăvile tapetate cu hârtie de copt, le-am uns cu unt de cocos topit și am acoperit tăvile cu folie. Mi-au încăput în 2 tăvi, dar aș fi putut să le pun și în 3, căci pe cele din a doua tavă le-am cam înghesuit. Am lăsat tăvile pe masa din  bucătărie cam 2 ore, să mai crească.

     Cam cu o oră înainte de a le coace, am încălzit cuptorul la 220 de grade C.

     Am băgat tăvile la cuptor pe rând și le-am lăsat cam 20 de minute. Prima tavă am lăsat-o câteva minute mai mult și s-au rumenit puțin mai mult, dar nu m-a deranjat mult de tot. După ce s-au copt, le-am scos din cuptor pe un grătar de răcire, le-am mai uns cu puțin unt de cocos și am presărat zahăr pudră.

     Am fost fericită să văd că deși aluatul meu nu a fost unul îmbogățit cu unt, ouă, lapte, au ieșit niște cornuri pufoase înăuntru, cu o coajă subțire ușor crocantă, merit  pe care i-l atribui în totalitate maielei mele celei dragi, care și de data asta și-a făcut datoria. 

     Acum mai fac o tură de cornuri, mai mici de data asta și umplute cu ciocolată. Încă sunt la crescut, așa că abia aștept să văd cum ies. Până atunci o să-mi mai iau un corn și un pahar cu lapte, mă scuzați, la revedere!

A! Și mica felicitare pe care o vedeți în fundal este făcută de mine, căci m-am hotărât să experimentez anul acesta ceva nou, și anume felicitări de sărbători hand-made :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!