Treceți la conținutul principal

Orez cu lapte de cocos și portocale



     A cam venit frigul și mie, una, îmi e din ce în ce mai greu să mă mobilizez să fac ceva constructiv. Aș sta ca pisoncii mei la căldură toată ziua să dorm, sinceră să fiu, dar cum asta nu prea se poate, trebuie să găsesc mereu câte ceva să mă mai pună în mișcare și să mă activeze. Și la sfârșitul zilei, mă retrag strategic lângă pisoncii din dotare și mă răsfăț cu un dulce bun și reconfortant. Zilele trecute am ales ceva ușor și extrem de simplu de făcut, ce pe mine mă duce cu gândul la copilărie, când mama ne făcea orez cu lapte și îl aroma cu diverse dulcețuri sau scorțișoară. Eu am ales o variantă cu lapte de cocos, care aduce și el puțină aromă, iar pentru aerul de iarnă am ales portocalele, atât confiate, cât și cele proaspete, cu coaja lor parfumată cu tot și tot de parfum am mai pus și puțină apă de flori de portocal, că se încadra în tema aleasă. 

Ingrediente
  • 175g orez cu bob rotund (eu am folosit Panzani, Orez pentru desert)
  • 400ml apă
  • o cutie lapte de cocos bio (400ml)
  • 1 vârf cuțit sare
  • 3 linguri miere de albine
  • 3 linguri apă de flori de portocal
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1/4 cană coajă de portocală confiată tăiată cubulețe
  • coaja rasă de la o portocală medie
Decor 
  • 1 portocală curățată și extrase segmentele fără pielițe - găsiți metoda în filmulețul de aici
  • 1 lingură zahăr
  • 1 lingură Cointreau (lichior de portocale)
     Orezul l-am pus la fiert în apa cu sare la foc mediu. L-am fiert cam 15 minute, amestecând din când în când. Am adăugat laptele de cocos, vanilia, coaja rasă de portocală, apa de flori și mierea, am dat focul la mic spre mediu și l-am lăsat 20 de minute, amestecând să nu cumva să se prindă. La final am adăugat portocala confiată, am dat orezul la o parte de pe foc și l-am acoperit până am făcut decorul.

     Pentru decor am pus într-o crăticioară zahărul să se topească cu lichiorul pe foc vioi, am adăugat segmentele de portocală și le-am învârtit prin sos până au prins puțină aromă și culoare.

     Am pus orezul în 4 forme și deasupra am aranjat bucățile de portocală și am turnat sosul rămas.
    Am mâncat o porție caldă, restul le-am mâncat ori la temperatura camerei ori mai reci, dar nu m-a deranjat. Așa că faceți o porție sau mai multe, stați la căldură și savurați cu încredere :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …