Treceți la conținutul principal

Bezele cu fistic lichior de zmeură și cremă de ciocolată albă



     A venit decembrie, în sfârșit. Dacă n-ar fi atât de urâtă vremea asta și atât de frig, aș declara decembie una dintre lunile mele favorite, dar, neluând în seamă inconvenientele mai sus menționate, decembrie este una dintre lunile mele sufletește dătătoare de căldură :). Nu e luna în sine, ci sentimentele frumoase aduse, căci eu asociez luna asta cu binecuvântarea adusă nouă odată cu venirea Mântuitorului, cu bunătatea, generozitatea și armonia ce ar trebui să ne călăuzească mereu. Îmi place luna asta pentru că îmi aduce mereu aminte de familie și de bucuria cu care ne pregăteam, de cadourile făcute cu drag și de iubirea pe care o simțeam mereu din partea celor dragi. Încerc mereu să readuc atmosfera asta și în casa mea, chiar dacă nu mai suntem cu toții laolaltă, și să le arăt celor dragi dragostea și prețuirea pe care o am față de ei. De cele mai multe ori o fac prin cadouri dulci, căci la asta mă pricep cel mai bine, spun eu :)). Până acum n-am primit plângeri, așa că o să presupun că mesajul meu a ajuns la destinatari. Și ca să nu mai lungesc povestea prea mult, chiar dacă mai e ceva timp până la zilele de sărbătoare, eu am început pregătirile. Mai testez, mai fac ce se poate de dinainte, să nu mă aglomerez prea tare, dar cum până la Moș Nicolae  nu mai e mult, am început deja ostilitățile. Și prima rețetă testată e aceasta, bezele parfumate, crănțănicioase, unite cu o cremă aromată de ciocolată albă.

Ingrediente

Bezele
  • 3 albușuri
  • 150g zahăr super fin
  • 1 vârf cuțit sare
  • 1 lingură lichior de zmeură
  • 50g fistic curățat și tocat
     Mai întâi am preîncălzit cuptorul la 100 grade C.
     Pe bain-marie am mixat într-un vas curat și degresat albușurile cu sarea, la viteză medie, când au început să se formeze vârfuri care își păstrau forma am mărit viteza mixerului și apoi am început să adaug zahărul, câte o lingură pe rând, până s-a format bezeaua tare. Am luat vasul de pe bain-marie și am adăugat lichiorul de zmeură și fisticul, amestecând cu o lingură mare de inox, de sus în jos, să nu se lase compoziția. Am mai lăsat-o câteva minute să se mai răcorească, apoi am pus-o într-un poș de unică folosință cu un dui cu model în capăt (puteți să vă lipsiți, eu am vrut să am model neapărat :)) ) și am sprițat bezelele în tava tapetată cu hârtie de copt. Am dat tava la cuptor cam 2 ore, apoi am lasat bezelele în cuptor cu ușa întredeschisă până s-au răcit.

Crema

  • ciocolată albă și smântână lichidă de frișcă în proporție de 2:1 (eu am făcut o cantitate mai mare, cred că este suficientă o tabletă de 100g de ciocolată albă și 50ml smântână), încălzite pe bain-marie, amestecate bine până la emulsifiere, la final am adăugat apă de flori de portocal, cam o lingură.
     Am lăsat crema să se răcească complet, ea se și întârește (însă nu trebuie să o lăsați să fie super tare, dacă se întâmplă asta o mai puteți înmuia punând-o la loc peste vasul de bain-marie) și apoi am unit bezelele 2 câte 2, pe cele pe care le-am făcut în alte forme doar le-am înmuiat la un capăt sau le-am glazurat cu crema. Le-am pus pe platou și am presărat puțin zahăr pudră peste și feliuțe de fistic.

     Arată frumos și sunt parfumate, le puteți face și în alte combinații de arome și cu siguranță toată lumea se va bucura de ele. Și sunt destul de rapid de făcut și mă gândesc că astfel puteți folosi cu succes albușurile rămase de la aluatul de cozonac sau maioneza făcute acum, de sărbători. :)

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!