Treceți la conținutul principal

Salam de biscuiți




      Dacă tot m-am apucat de amintiri din copilărie de sărbători, căutând rețete pe care nu le-am mai savurat de mult timp, mi-am spus să încerc și salamul de biscuiți, reinterpretat într-o variantă pentru adulți, adică folosind o cantitate rezonabila (hâc!) de alcool, astfel încât să avem un desert delicios în noapte de Anul Nou. Dacă vreți să încercați rețeta asta pentru copii, renunțați la alcool, folosiți puțin suc de fructe sau sirop și extract de vanilie.

Ingrediente
  • 240g biscuiți rupți în bucăți medii
  • 200g ciocolată
  • 100g unt
  • 150g miere
  • 50g alune de pădure tocate mare
  • 50g migdale tocate mare
  • 100g merișoare
  • 100g rahat tăiat bucăți
  • 4 linguri rom
  • 4 linguri coniac
      Am topit pe bain marie ciocolata împreună cu untul și mierea, am dat apoi la o parte compoziția să se răcească puțin și am adăugat romul și coniacul. Într-un bol am amestecat biscuiții cu alunele, migdalele, merișoarele și rahatul, apoi am turnat amestecul de ciocolată și voinicește am băgat mâinile (perfect curate!) în bol, să le amestec bine, bine pe toate. Am pregătit niște folie alimentară și am pus jumătate din compoziție pe lung, lăsând la capete o margine de cam 4cm, am strâns folia în jurul compoziției, astfel încât să-i dau forma de sul, l-am apucat de capete, l-am rulat strâns și l-am mai înfășurat în folie, apoi l-am dat la frigider. La fel am făcut și cu cealaltă jumătate din compoziție. 
     Am lăsat cele 2 batoane la frigider până a doua zi, când le-am desfăcut, le-am prins cu ață de bucătărie și le-am tăvălit prin zahăr pudră. Uite așa am creat impresia unui salam veritabil și a arătat tare frumușel. Până la servire le-am ținut tot la frigider, acoperite. 

     Ce să vă spun? Ciocolată, alcool, ceva cranț, ceva lipicios, ceva fructat - toate s-au combinat destul de bine pentru gustul meu aș spune, căci felie cu felie, în scurt timp s-a cam terminat. Cred că pot da un repeat cât de curând, poate încerc și alte combinații de ingrediente și alcool. Nu cred că se supără careva, nu? :D

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …