Treceți la conținutul principal

Salam de biscuiți




      Dacă tot m-am apucat de amintiri din copilărie de sărbători, căutând rețete pe care nu le-am mai savurat de mult timp, mi-am spus să încerc și salamul de biscuiți, reinterpretat într-o variantă pentru adulți, adică folosind o cantitate rezonabila (hâc!) de alcool, astfel încât să avem un desert delicios în noapte de Anul Nou. Dacă vreți să încercați rețeta asta pentru copii, renunțați la alcool, folosiți puțin suc de fructe sau sirop și extract de vanilie.

Ingrediente
  • 240g biscuiți rupți în bucăți medii
  • 200g ciocolată
  • 100g unt
  • 150g miere
  • 50g alune de pădure tocate mare
  • 50g migdale tocate mare
  • 100g merișoare
  • 100g rahat tăiat bucăți
  • 4 linguri rom
  • 4 linguri coniac
      Am topit pe bain marie ciocolata împreună cu untul și mierea, am dat apoi la o parte compoziția să se răcească puțin și am adăugat romul și coniacul. Într-un bol am amestecat biscuiții cu alunele, migdalele, merișoarele și rahatul, apoi am turnat amestecul de ciocolată și voinicește am băgat mâinile (perfect curate!) în bol, să le amestec bine, bine pe toate. Am pregătit niște folie alimentară și am pus jumătate din compoziție pe lung, lăsând la capete o margine de cam 4cm, am strâns folia în jurul compoziției, astfel încât să-i dau forma de sul, l-am apucat de capete, l-am rulat strâns și l-am mai înfășurat în folie, apoi l-am dat la frigider. La fel am făcut și cu cealaltă jumătate din compoziție. 
     Am lăsat cele 2 batoane la frigider până a doua zi, când le-am desfăcut, le-am prins cu ață de bucătărie și le-am tăvălit prin zahăr pudră. Uite așa am creat impresia unui salam veritabil și a arătat tare frumușel. Până la servire le-am ținut tot la frigider, acoperite. 

     Ce să vă spun? Ciocolată, alcool, ceva cranț, ceva lipicios, ceva fructat - toate s-au combinat destul de bine pentru gustul meu aș spune, căci felie cu felie, în scurt timp s-a cam terminat. Cred că pot da un repeat cât de curând, poate încerc și alte combinații de ingrediente și alcool. Nu cred că se supără careva, nu? :D

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!