Treceți la conținutul principal

Tort dietetic de brânză cu portocale



     Și uite-așa, mă apucă uneori o poftă de ceva bun, dar cum încerc să stau potolită, din motive de probleme obiective de sănătate, nu mă încumet să fac nimic ce ar putea să îmi facă rău. Însă cu poftele nu te pui, nene! Așa că am început să-mi storc materia cenușie de idei, să compilez ceva bun, dar care să nu îmi facă probleme, nici fizice, dar nici de conștiință :P. Și cum încă mă aflam sub amintirea cheesecake-ului făcut, am decis să-mi fac și mie pofta, dar cu o variantă la rece, cu brânză dietetică și un altfel de blat, o să vă povestesc imediat din ce. Partea bună e că se face repede, având în vedere că nu implică cuptorul. Eu recunosc faptul că m-am folosit de robot pentru a amesteca ingredientele, pe de o parte pentru că îl aveam la îndemână și apoi pentru că sinceră să fiu (și nu mă spuneți nimănui :D), nici nu aveam chef să murdăresc nu știu câte boluri, spatule și alte cele implicate în procesul tehnologic. Nu știu câți dintre voi folosesc psyllium, cred că am mai pomenit de el cu câteva ocazii, pentru cei care nu știu și pentru cei ce vor să-și reîmprospăteze memoria, găsiți câteva explicații aici  si aici. Am ales să folosesc tărâțele de psyllium pe post de gelifiant, având în vedere că mi se cam terminaseră proviziile de agar-agar (un gelifiant vegetal, eu îl folosesc în loc de gelatină alimentară). Și și-a făcut treaba bine, având în vedere că s-a închegat foarte bine compoziția de brânză. Acum nu știu cât de mult vreți să experimentați cu psyllium, dacă nu sunteți foarte curajoși, renunțați la el și folosiți clasica gelatină, calculând cantitatea pe care trebuie să o folosiți în funcție de cantitatea totală a compoziției (după calculele mele ar fi cam 600g). Dar dacă tot vreți să faceți ceva mai sănătos, dați-i o șansă :).

Ingrediente

Crusta
  • pulpa de la 1 cană de migdale pe care le-am folosit la pregătirea laptelui de migdale (găsiți o rețetă aici) pe care le-am uscat în cuptor la temperatură mică aproximativ jumătate de oră sau puteți folosi o cană cu migdale măcinate
  • 6 curmale
  • 4 linguri ulei de cocos
     Le-am amestecat la robot, apoi am presat compoziția pe fundul unei forme de tort cu diametrul de 18cm, cu fund detașabil, pe care apoi am dat-o la frigider până am făcut restul compoziției.

Crema
  • 250g brânză de vaci dietetică
  • 300g brânză quark (Exquisa)
  • 1/4 cană tărâțe de psyllium
  • 1 linguriță stevia - îndulcitor lichid (sau 100g zahăr/miere/sirop de agave)
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 linguriță apă de flori de portocal
  • segmentele de la o portocală tăiate în bucăți mici și sucul stors de la resturile rămase
     Am amestecat (tot cu robotul) toate ingredientele, mai puțin segmentele de portocală pe care le-am adăugat la final și le-am încorporat cu o spatulă. Am scos forma cu blatul de la frigider, am turnat peste crema, am nivelat suprafața cu spatula, am acoperit forma și am dat-o din nou la frigider până a doua zi. Nu e musai să o țineți atât de mult la frigider, doar câteva ore, până se stabilizează crema, dar fiind seară, eu n-am insistat și am preferat să ornez tortulețul a doua zi.

Decor
  • segmentele de la o portocală
  • frunze de mentă
  • ciocolată neagră cu portocală rasă
     Am aranjat feliuțele de portocală și frunzele de mentă așa cum vedeți și am ras foarte puțină ciocolată deasupra, puteți fi mai generoși dacă simțiți nevoia, mie mi-a fost suficient.


     Cam asta-i toată povestea. Misiune îndeplinită. Mi-am făcut pofta, pentru o perioadă destul de lungă, aș adăuga, având în vedere că e foarte sățios. Eu mai mult de o feliuță n-am putut mânca. A! Dacă nu aveți portocale la îndemână, nu e nici o problemă, folosiți ce fructe aveți. Personal cred că ar merge tare bine și ananasul, dar sunteți liberi să alegeți orice fruct vă place mai mult. :)

Poftă bună!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …