Treceți la conținutul principal

Salată de quinoa în stil grecesc


     Iar am ajuns în perioada de după sărbători, când, de voie, de nevoie, m-am tot bucurat de bunătăți nu tocmai ușurele :P.  Așadar, am revenit la programul liniștit și am scos la înaintare diverse rețete de salate ușurele, dar hrănitoare, ca aceasta. De ce în stil grecesc? Așa mi s-a pus mie piticul, aș putea să vă spun, ceea ce nu ar fi departe de adevăr, dar ca să am o explicație mai serioasă, hai să spun că pentru seară vroiam ceva cu arome de vacanță de vară, că m-a căpiat frigul ăsta de nu mai pot! Din motive subiective extrem de obiective (oareșce intoleranțe), am renunțat la ceapa verde, care, deși gustoasă, mie îmi provoacă neplăceri, însă cine nu are asemenea probleme, o poate folosi cu încredere :).

Ingrediente
  • 1/4 cană quinoa albă
  • 1/4 cană quinoa roșie
  • 2 căni apă
  • 1 linguriță sare mare
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/4 linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • 1 bucată de aproximativ 10cm de castravete lung (sau 2-3 castraveti mici), curățat de semințe și tocat în bucăți mici
  • 6-7 roșii cherry tăiate în jumătăți sau sferturi (depinde cât de mari sunt roșiile)
  • 2 linguri frunze de mentă proaspătă tocate mărunt + câteva frunzulițe de decor
  • 50g brânză de capră maturată (sau Feta)
  • miejii de la 4-5 nuci, rumeniți într-o tigaie sau la cuptor
  • un pumn de măsline Kalamata
  • opțional: 1-2 fire de ceapă verde tocată mărunt
     Am spalat bine de tot și am fiert quinoa în apa cu sare 20 de minute, la foc mic, într-o cratiță acopertiă, apoi am mai lasat-o cam 5 minute, am pus uleiul de măsline, zeama de lămâie, castraveții, roșiile, menta, piperul, jumătate din cantitatea de brânză și nuci și le-am amestecat. Am pus minunea pe platou, am presărat restul de brânză, nuci și mentă, măslinele și am mai pus împrejur câteva sferturi de lămâie, pe care le-am și folosit, căci îmi place. 



     Poate fi o salată de luat la pachet la serviciu pentru prânz, quinoa poate fi pregătită înainte și când ajungeți acasă doar adăugați restul ingredientelor. 

     Cantitatea asta e suficientă pentru 2 porții, eu am mâncat o porție la cină, împărțind câteva măsline și cu pisoncii care dădeau târcoale și începuseră să îmi cânte cântecul străbunilor lor :)). 



Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …