Treceți la conținutul principal

Salată de quinoa în stil grecesc


     Iar am ajuns în perioada de după sărbători, când, de voie, de nevoie, m-am tot bucurat de bunătăți nu tocmai ușurele :P.  Așadar, am revenit la programul liniștit și am scos la înaintare diverse rețete de salate ușurele, dar hrănitoare, ca aceasta. De ce în stil grecesc? Așa mi s-a pus mie piticul, aș putea să vă spun, ceea ce nu ar fi departe de adevăr, dar ca să am o explicație mai serioasă, hai să spun că pentru seară vroiam ceva cu arome de vacanță de vară, că m-a căpiat frigul ăsta de nu mai pot! Din motive subiective extrem de obiective (oareșce intoleranțe), am renunțat la ceapa verde, care, deși gustoasă, mie îmi provoacă neplăceri, însă cine nu are asemenea probleme, o poate folosi cu încredere :).

Ingrediente
  • 1/4 cană quinoa albă
  • 1/4 cană quinoa roșie
  • 2 căni apă
  • 1 linguriță sare mare
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/4 linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • 1 bucată de aproximativ 10cm de castravete lung (sau 2-3 castraveti mici), curățat de semințe și tocat în bucăți mici
  • 6-7 roșii cherry tăiate în jumătăți sau sferturi (depinde cât de mari sunt roșiile)
  • 2 linguri frunze de mentă proaspătă tocate mărunt + câteva frunzulițe de decor
  • 50g brânză de capră maturată (sau Feta)
  • miejii de la 4-5 nuci, rumeniți într-o tigaie sau la cuptor
  • un pumn de măsline Kalamata
  • opțional: 1-2 fire de ceapă verde tocată mărunt
     Am spalat bine de tot și am fiert quinoa în apa cu sare 20 de minute, la foc mic, într-o cratiță acopertiă, apoi am mai lasat-o cam 5 minute, am pus uleiul de măsline, zeama de lămâie, castraveții, roșiile, menta, piperul, jumătate din cantitatea de brânză și nuci și le-am amestecat. Am pus minunea pe platou, am presărat restul de brânză, nuci și mentă, măslinele și am mai pus împrejur câteva sferturi de lămâie, pe care le-am și folosit, căci îmi place. 



     Poate fi o salată de luat la pachet la serviciu pentru prânz, quinoa poate fi pregătită înainte și când ajungeți acasă doar adăugați restul ingredientelor. 

     Cantitatea asta e suficientă pentru 2 porții, eu am mâncat o porție la cină, împărțind câteva măsline și cu pisoncii care dădeau târcoale și începuseră să îmi cânte cântecul străbunilor lor :)). 



Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…