Treceți la conținutul principal

Tarte cu praz și sparanghel


     Da, iar praz si din nou sparanghel. :P Nu aș putea să vă spun care-i treaba cu obsesiile asta ale mele, dar eu spun că nu strică și cu siguranță sunt gustoase, așa că merită încercate. Iar a dat lipsa de inspirație peste mine în ceea ce privește micul dejun/cina, așa că mi-am propus să fac o tartă și să fac porții individuale, pentru că așa scade tentația de a mânca mai mult decât trebuie. ;) Și am încercat o variantă mai ușurică, dar care s-a dovedit a fi delicioasă și sățioasă și am introdus și un nou ingredient proaspăt achiziționat de la Lidl, găsit cu ocazia săptămânii asiatice, și anume lemongrass (sau citronella/iarbă de lămâie), găsiți câteva informații despre beneficiile ei aici. Eu am fost doar curioasă să văd cum se simte, n-am pus foarte mult și dacă nu aveți, nu-i un capăt de lume, nu folosiți. Una mai călduță am devorat-o la masa de seară, restul le-am introdus la masa de dimineață. Ca observație personală, vă pot spune că mi-a plăcut mai mult așa, călduță fiind, asta nu înseamnă că nu mi-au plăcut cele reci. Nu e musai nici să folosiți forme mici de tarte, una cu diametrul de 24cm cred că e numai bună.



     Pentru crustă, am folosit rețeta de la această tartă, fără a pune în compoziție cimbru. Făcusem cam cu o săptămână înainte o cantitate dublă, din care nu am folosit decât jumătate, așa că tot ce am făcut a fost să scot aluatul din congelator cu o zi înainte și să-l las să se decongeleze în frigider până l-am folosit. Am împărțit aluatul în 4 bucăți egale pe care le-am întins în 4 forme de tarte cu diametrul de 12cm. Am înțepat aluatul cu furculița pe toată suprafața și am dat formele la cuptorul preîncălzit la 200 de grade C pentru 10 minute. Am scos formele și le-am lăsat să se răcească până am făcut umplutura.

     În timpul ăsta, am setat cuptorul la 180 de grade C. 

Umplutura

  • 200g quark Exquisa (brânză cremă cu conținut scăzut de grăsime)
  • 1 ou mare (de preferință ecologic)
  • 1 fir de praz curățat și tocat mărunt
  • 4 fire de sparanghel curățate, opărite, uscate pe prosoape de bucătărie, vârfurile păstrate pentru decor, tulpinile tocate mărunt
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper măcinat
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
  • 1 linguriță lemongrass (opțional) sau coaja rasă de la o lămâie
     Am amestecat toate ingredientele, mai puțin vârfurile de la sparanghel, pe care le-am folosit la decor, după cum am spus, și am turnat compoziția peste blaturile răcite. Am dat tartele la cuptor pentru jumătate de oră, apoi am scos tava și am pus topping-ul.
Topping
  • 30g parmezan ras
  • vârfurile de la sparanghel

     Am setat cuptorul pe funcția grill la 160 de grade C și am dat tartele până s-a topit parmezanul și s-a rumenit puțin (cam 5-7 minute).

     Și uite-așa am făcut eu ceva ușor și numai bun pentru micul dejun sau, cum s-a întâmplat în cazul meu și v-am povestit deja, chiar și pentru cină. Lângă am uitat să vă spun că am făcut și o salată rapidă, simplă, cu rucola, roșii, ulei de măsline, sare, piper măcinat și câțiva stropi de lămâie, iar când am mâncat la cină, am avut lângă și o cană cu kefir (făcut în casă, căci am primit în dar niște cristale de kefir și acum mă tot bucur de un kefir de casă delicios). Mai am ceva să vă spun? Hmmm, nu cred ... asta-i tot. 
     A! Tot mai era ceva, de fapt o sugestie, căci și eu mă gândesc să fac asta și anume să fac și să iau la pachet tarte de genul acesta câmd mai ies la picnic. O să le las în formă, le împachetez bine cu folie alimentară și cred că toată lumea va fi fericită. Dacă pun în practică ideea mai curând decât voi, vă spun cum au decurs ostilitățile. Până atunci, faceți tartele astea acasă și bucurați-vă de ele. :)

Poftă bună! 






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …