Treceți la conținutul principal

Clătite cu ricotta și ghimbir, cu rubarbă în sos de melasă de rodie


     Pufoase și savuroase, clătitele americane, cu un sos de fructe deasupra, sunt pentru mine felul perfect pentru o dimineață mai târzie. Sunt rapid de făcut și pot pune în ele ce am la îndemână. De data aceasta, am ales pentru aluat o combinație de făină de ovăz și ricotta (urda italiană), înmiresmată cu puțin ghimbir confiat (puteți folosi și proaspăt, ras, uscat, măcinat), iar sosul de rubarbă, acrișor, l-am îndulcit cu melasă de rodie, dulce și parfumată și l-am mai răsfățat și cu puțin cardamon, că se potrivea în context :). 

   Aluat clătite
  • 1/2 cană făină de ovăz
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 cană ricotta
  • 2 linguri lapte
  • 1 ou
  • 1 lingură cu vârf cu miere
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță ghimbir confiat tocat foarte mărunt
     Am amestecat făina cu sarea și praful de copt, separat am bătut ușor oul și l-am amestecat cu ricotta, mierea, vanilia, ghimbirul și laptele. Am combinat cele 2 compoziții până la omogenizare. Am încins tigaia și cu un șervețel de hârtie îmbibat în ulei am șters-o pe toată suprafața, apoi am turnat din compoziție cam o lingură plină și am copt clătitele câte 2-3 minute, cu aproximație, pe fiecare parte. Am scos clătitele pe o farfurie și le-am ținut la cald până am făcut și sosul.

   Sos de rubarbă
  • 5 tije rubarbă curățate și tăiate în bucăți de 2-3cm (dacă nu găsiți rubarbă, merge să încercați cu căpșune, cireșe, orice fructe de pădure)
  • 2 linguri melasă de rodie (sau miere, sirop de agave, melasă din trestie de zahăr, orice melasă de fructe, zahăr brun)
  • 1/2 cană apă
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 5 păstăi de cardamon ușor strivite
     Am amestecat toate ingredientele și le-am pus într-o cratiță pe foc mediu, amestecând din când în când, cam 7-8 minute, până s-a înmuiat rubarba. Am scos-o și am scurs-o puțin cu o paletă, lichidul rămas l-am mai ținut pe foc iute încă vreo 3-4 minute, până s-a mai redus ca și cantitate și a început să se îngroașe. Am strecurat sosul, am pus rubarbă peste fiecare clătită și câte o lingură de sos și le-am mâncat cu mare drag și spor, alături de o ceașcă cu cafea și mi-au plăcut mult, mult pentru că au fost gustoase, foarte pufoase, iar rubarba și sosul au adus aromă și dulceață. O rețetă perfectă pentru un început minunat de zi, oricare ar fi ea din săptămână! :)

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!