Treceți la conținutul principal

Clătite cu ricotta și ghimbir, cu rubarbă în sos de melasă de rodie


     Pufoase și savuroase, clătitele americane, cu un sos de fructe deasupra, sunt pentru mine felul perfect pentru o dimineață mai târzie. Sunt rapid de făcut și pot pune în ele ce am la îndemână. De data aceasta, am ales pentru aluat o combinație de făină de ovăz și ricotta (urda italiană), înmiresmată cu puțin ghimbir confiat (puteți folosi și proaspăt, ras, uscat, măcinat), iar sosul de rubarbă, acrișor, l-am îndulcit cu melasă de rodie, dulce și parfumată și l-am mai răsfățat și cu puțin cardamon, că se potrivea în context :). 

   Aluat clătite
  • 1/2 cană făină de ovăz
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 cană ricotta
  • 2 linguri lapte
  • 1 ou
  • 1 lingură cu vârf cu miere
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță ghimbir confiat tocat foarte mărunt
     Am amestecat făina cu sarea și praful de copt, separat am bătut ușor oul și l-am amestecat cu ricotta, mierea, vanilia, ghimbirul și laptele. Am combinat cele 2 compoziții până la omogenizare. Am încins tigaia și cu un șervețel de hârtie îmbibat în ulei am șters-o pe toată suprafața, apoi am turnat din compoziție cam o lingură plină și am copt clătitele câte 2-3 minute, cu aproximație, pe fiecare parte. Am scos clătitele pe o farfurie și le-am ținut la cald până am făcut și sosul.

   Sos de rubarbă
  • 5 tije rubarbă curățate și tăiate în bucăți de 2-3cm (dacă nu găsiți rubarbă, merge să încercați cu căpșune, cireșe, orice fructe de pădure)
  • 2 linguri melasă de rodie (sau miere, sirop de agave, melasă din trestie de zahăr, orice melasă de fructe, zahăr brun)
  • 1/2 cană apă
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 5 păstăi de cardamon ușor strivite
     Am amestecat toate ingredientele și le-am pus într-o cratiță pe foc mediu, amestecând din când în când, cam 7-8 minute, până s-a înmuiat rubarba. Am scos-o și am scurs-o puțin cu o paletă, lichidul rămas l-am mai ținut pe foc iute încă vreo 3-4 minute, până s-a mai redus ca și cantitate și a început să se îngroașe. Am strecurat sosul, am pus rubarbă peste fiecare clătită și câte o lingură de sos și le-am mâncat cu mare drag și spor, alături de o ceașcă cu cafea și mi-au plăcut mult, mult pentru că au fost gustoase, foarte pufoase, iar rubarba și sosul au adus aromă și dulceață. O rețetă perfectă pentru un început minunat de zi, oricare ar fi ea din săptămână! :)

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …