Pufoase și savuroase, clătitele americane, cu un sos de fructe deasupra, sunt pentru mine felul perfect pentru o dimineață mai târzie. Sunt rapid de făcut și pot pune în ele ce am la îndemână. De data aceasta, am ales pentru aluat o combinație de făină de ovăz și ricotta (urda italiană), înmiresmată cu puțin ghimbir confiat (puteți folosi și proaspăt, ras, uscat, măcinat), iar sosul de rubarbă, acrișor, l-am îndulcit cu melasă de rodie, dulce și parfumată și l-am mai răsfățat și cu puțin cardamon, că se potrivea în context :).
Aluat clătite
- 1/2 cană făină de ovăz
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1/2 cană ricotta
- 2 linguri lapte
- 1 ou
- 1 lingură cu vârf cu miere
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță ghimbir confiat tocat foarte mărunt
Am amestecat făina cu sarea și praful de copt, separat am bătut ușor oul și l-am amestecat cu ricotta, mierea, vanilia, ghimbirul și laptele. Am combinat cele 2 compoziții până la omogenizare. Am încins tigaia și cu un șervețel de hârtie îmbibat în ulei am șters-o pe toată suprafața, apoi am turnat din compoziție cam o lingură plină și am copt clătitele câte 2-3 minute, cu aproximație, pe fiecare parte. Am scos clătitele pe o farfurie și le-am ținut la cald până am făcut și sosul.
Sos de rubarbă
- 5 tije rubarbă curățate și tăiate în bucăți de 2-3cm (dacă nu găsiți rubarbă, merge să încercați cu căpșune, cireșe, orice fructe de pădure)
- 2 linguri melasă de rodie (sau miere, sirop de agave, melasă din trestie de zahăr, orice melasă de fructe, zahăr brun)
- 1/2 cană apă
- 1 lingură extract de vanilie
- 5 păstăi de cardamon ușor strivite
Am amestecat toate ingredientele și le-am pus într-o cratiță pe foc mediu, amestecând din când în când, cam 7-8 minute, până s-a înmuiat rubarba. Am scos-o și am scurs-o puțin cu o paletă, lichidul rămas l-am mai ținut pe foc iute încă vreo 3-4 minute, până s-a mai redus ca și cantitate și a început să se îngroașe. Am strecurat sosul, am pus rubarbă peste fiecare clătită și câte o lingură de sos și le-am mâncat cu mare drag și spor, alături de o ceașcă cu cafea și mi-au plăcut mult, mult pentru că au fost gustoase, foarte pufoase, iar rubarba și sosul au adus aromă și dulceață. O rețetă perfectă pentru un început minunat de zi, oricare ar fi ea din săptămână! :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu