Treceți la conținutul principal

Paste cu sparanghel, mazăre și sos de unt cu lămâie




     A apărut sparanghelul! Proaspăt, verde, gustos, numai bun de savurat! La grătar, la cuptor, opărit, cu unt, cu parmezan, cu ouă în apă, cu ouă fierte, în omletă, în tarte și mai nou, le-am făcut cu paste. Paste bune, de la Hutton, pe care le-am asortat pe lângă sparanghel și cu o mână de mazăre și un sos delicios de unt și lămâie. O minunăție! Și se fac atât de repede, tot atât de repede pe cât se mănâncă :P. Și pentru că azi n-am avut companie, m-am bucurat singură de ele. Pentru mai multe porții înmulțiți cantitățile ;).

Ingrediente
  • 100g paste (tăiței lați ondulați/pappardelle de la Hutton)
  • 6 bucăți sparanghel curățat și rupt fiecare în câte 3 bucăți egale
  • 1/3 cană mazăre (congelată am avut eu)
  • 1 lingură cu vârf cu unt (aproximativ 25g)
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 lămâie medie, coaja rasă și sucul de la jumătate
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper cu lămâie
  • parmezan ras pentru ornat
  • o cratiță mare de 2l plină trei sferturi cu apă și cu o lingură cu sare 
  • o cratiță mai mică (1l) cu apă și o linguriță cu sare
       Am pus cratițele cu apă pe foc mediu spre mare. Când a început să fiarbă apa în cratița mică, pentru că a început să fiarbă mai repede decât în cea mare, am pus mazărea și sparanghelul și le-am lăsat cam 5 minute, apoi le-am strecurat și le-am pus într-un vas cu apă foarte rece (nu aveam gheață, dacă aveți folosiți-o, astfel sparanghelul și mazărea vor rămâne de o culoare verde frumoasă). Am pus într-o tigaie la topit untul cu uleiul de măsline. În timpul ăsta a început și apa din cratița mare să bulbucească, așa că am pus și pastele și le-am fiert fix 6 minute. În untul topit am tras puțin sparanghelul și mazărea, am adăugat sarea, piperul, coaja și zeama de lămâie, apoi pastele și cu încă vreo 2 linguri cu apă în care au fiert pastele. Am dat focul mai tare și le-am amestecat bine pe toate, le-am ținut pe foc aproximativ 3 minute, apoi le-am pus în farfurie, am ras puțin parmezan și le-am mâncat repejor, repejor. 
     Mă repet, știu, dar nu mă pot stăpâni :)). Delicioase, sosul de unt cu lămâie merge de minune cu sparanghelul și mazărea fină, pastele astea sunt gustoase, gustoase și împreună sunt un fel pe care l-aș mânca oricând cu mare drag :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!