Treceți la conținutul principal

Inimioare cu dovleac

     Nu le-am făcut cu un motiv anume, ci pur și simplu vroiam ceva bun cu dovleac, fără ouă, lapte de vacă, unt. Și cum am mai luat și făină de orez, am vrut să experimentez puțin. Pe lângă faptul că sunt tare frumușele, sunt gustoase, parfumate și ușor de făcut. Deci, la treabă! :)

     Ingrediente
  • 1 cană făină de orez integral
  • 1/2 cană făină de ovăz
  • 1/2 cană fulgi de ovăz
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță cardamon
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 banană mare pisălită cu furculița
  • 1 și 1/2 cană lapte de migdale (migdale ținute în apă peste noapte, apoi bine clătite, blenduite cu apă plată și apoi strecurat lichidul)
  • 1/4 linguriță extract de stevie, îndulcitor
  • 1 lingură ulei din sâmburi de struguri
  • 1 și 1/2 cană dovleac ras
  • 1/2 cană fulgi de migdale
  • 1/2 cană stafide de Corint
     Am amestecat făinurile și fulgii de ovăz cu condimentele, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Separat, am amestecat banana cu uleiul, extractul de stevie și laptele de migdale și am adăugat compoziția obținută amestecului de făină. Le-am combinat mai apoi cu dovleacul, fulgii de migdale și stafidele și am pus cu lingura din compoziție în formele de silicon din dotare. Le-am dat la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru 30-40 de minute (și au trecut testul cu scobitoarea).

     Cam cu 10 minute înainte să le scot din cuptor am făcut și glazura.

     Galzura
  • 2 căni dovleac tăiat cubulețe mici
  • 2 linguri miere
  • 1 cană apă
  • 1 lingură extract de vanilie
  • zeama de la o portocală
  • un praf de scorțișoară

     Le-am pus pe toate într-o cratiță non-aderentă și le-am pus pe foc mic, până s-a înmuiat bine, bine dovleacul, pe care l-am pisălit cu furculița și am mai lăsat 2-3 minute să bulbucească domol amestecul.

     Am scos tava de la cuptor și am lăsat prăjiturelele să stea liniștite în forme încă vreo 5-10 minute, apoi le-am pus glazura deasupra, am mai presărat o idee de scorțișoară și niște fulgi de migdale și gataaaa! 

Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …