Treceți la conținutul principal

Prăjitură aromată cu banane, alune de pădure și stafide



     Pentru de dat, ca de fiecare dată, asta nu înseamnă că n-am gustat și eu și chiar am apreciat la prăjitura asta consistența pufoasă, dar deloc uscată, ci mai degrabă puțin umedă, aromată cât trebuie de ghimbir și scorțișoară și îndulcită cu miere și melasă. Bună, bună, eu am mâncat-o cu cafea după amiază și cu lapte dimineață, restul au mâncat care cum au apucat, unii mai pe înserat, alții mai pe la prânz și s-au lăudat cum că le-a plăcut. Așa o fi! Pot eu să-i contrazic? :P

Ingrediente

  • 275g/2 căni făină (amestec integrală și neagră)
  • 2 lingurițe ghimbir măcinat
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță cuișoare măcinate
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri miere lichidă
  • 2 linguri melasă
  • 4 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 2 ouă
  • sucul de la o porocală
  • 3 banane coapte bine
  • 1/2 cană stafide
  • 1/2 cană alune de pădure ținute 5 minute la cuptor

     Am amestecat într-un bol făina, condimentele uscate și bicarbonatul, apoi în mijloc am pus uleiul, mierea, melasa, ouăle, sucul de portocală și le-am amestecat bine pe toate. Separat am pisat bananele bine cu furculița, le-am amestecat cu stafidele și alunele de pădure și  le-am adăugat compoziției obținute anterior. Am uns cu puțin ulei și am tapetat o formă cu hârtie de copt, am turnat compoziția și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40 de minute. După ce am scos tava am lăsat prăjitura vreo 10 minute, apoi am scos-o și am lăsat-o să se răcească înainte de a o tăia. 
     A ieșit minunea asta aromată de care, după cum vă spuneam, ne-am bucurat toți cei ce am degustat-o :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!