Mi-a mai revenit cheful de gătit și cum aveam și musafiri, nu-i puteam dezamăgi, așa că pe lângă comenzile de brownies și clătite pe care le-am primit, am mai făcut ca bonus și tarta asta delicioasă, cu pere și mure. Nimic dificil, nimic spectaculos, însă de o savoare de nedescris. Pe mine, una, m-a cucerit și nu va trece mult până când voi mai încerca și alte umpluturi ;).
Aluatul este unul de bază pentru tarte:
- 140g făină (eu am folosit o făină albă 000)
- 115g unt nesărat tăiat cuburi mici
- 1 vârf cuțit sare
- 1 ou mic
- 1 lingură apă foarte rece
Am amestecat cu un cuțit de patiserie (merge și în robot) făina cu untul, am presărat sarea, am adăugat oul ușor bătut și amestecat cu apa și am amestecat cu o furculiță până s-a legat aluatul. Pentru că mai aveam ceva la cuptor și trebuia să pregătesc și fructele, am strâns aluatul dându-i o formă de bilă, l-am învelit în folie alimentară, l-am aplatizat astfel încât să aibă o formă rotundă și l-am dat la frigider.
Pentru umplutură am folosit:
- 2 linguri făină albă
- 2 linguri zahăr muscovado light (sau un zahar brun deschis)
- 3 pere tăiate felii subțiri
- 100g mure
- 2 linguri zahăr brun granulat
- 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
Am scos aluatul de la frigider și pe o foaie de copt l-am întins (ca să nu se lipească m-am folosit de o folie alimentară pe care am pus-o peste aluat) cu sucitorul în formă rotundă (diametrul de aproximativ 26cm), am presărat amestecul obținut din făina albă și zahărul muscovado light pe suprafața aluatului, lăsând o margine de vreo 2 degete (pentru matematicieni cred ca sunt cam 3-4 cm :P), Am aranjat feliile de pară și murele, am adus marginea din aluat peste umplutură și am încrețit-o puțin să se aranjeze frumos, am presărat zahărul amestecat cu scorțișoara, am pus tarta cu tot cu foaia de copt într-o tavă și am acoperit-o lejer cu o folie de aluminiu. Am dat-o la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru aproximativ 40 de minute, cu vreo 5 minute înainte să fie gata am dat folia de aluminiu la o parte și am scos-o când aluatul era rumen și fructele înmuiate. Am scos tarta pe forma de servire.
În momentul ăsta, puteți pudra tarta cu zahăr pudră, de decor, eu am ales să nu fac asta, că prea frumos se vedea. Aluatul a ieșit fraged și s-a îmbibat puțin cu siropul de zahăr care s-a format de deasupra, fructele s-au înmuiat atât cât trebuie și scorțișoara le-a dat o aromă minunată.
După cum spuneam, nu e ceva ieșit din comun, dar efectul este garantat, atât ca prezentare, cât și ca gust. Am mâncat-o cu mare poftă, ceea ce vă garantez că veți face și voi dacă o încercați! :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu