Treceți la conținutul principal

Tartă rustică cu pere și mure



     Mi-a mai revenit cheful de gătit și cum aveam și musafiri, nu-i puteam dezamăgi, așa că pe lângă comenzile de brownies și clătite pe care le-am primit, am mai făcut ca bonus și tarta asta delicioasă, cu pere și mure. Nimic dificil, nimic spectaculos, însă de o savoare de nedescris. Pe mine, una, m-a cucerit și nu va trece mult până când voi mai încerca și alte umpluturi ;). 

     Aluatul este unul de bază pentru tarte:

  • 140g făină (eu am folosit o făină albă 000)
  • 115g unt nesărat tăiat cuburi mici
  • 1 vârf cuțit sare
  • 1 ou mic
  • 1 lingură apă foarte rece
     Am amestecat cu un cuțit de patiserie (merge și în robot) făina cu untul, am presărat sarea, am adăugat oul ușor bătut și amestecat cu apa și am amestecat cu o furculiță până s-a legat aluatul. Pentru că mai aveam ceva la cuptor și trebuia să pregătesc și fructele, am strâns aluatul dându-i o formă de bilă, l-am învelit în folie alimentară, l-am aplatizat astfel încât să aibă o formă rotundă și l-am dat la frigider.

     Pentru umplutură am folosit:
  • 2 linguri făină albă
  • 2 linguri zahăr muscovado light (sau un zahar brun deschis)
  • 3 pere tăiate felii subțiri
  • 100g mure
  • 2 linguri zahăr brun granulat
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
     Am scos aluatul de la frigider și pe o foaie de copt l-am întins (ca să nu se lipească m-am folosit de o folie alimentară pe care am pus-o peste aluat) cu sucitorul în formă rotundă (diametrul de aproximativ 26cm), am presărat amestecul obținut din făina albă și zahărul muscovado light pe suprafața aluatului, lăsând o margine de vreo 2 degete (pentru matematicieni cred ca sunt cam 3-4 cm :P), Am aranjat feliile de pară și murele, am adus marginea din aluat peste umplutură și am încrețit-o puțin să se aranjeze frumos, am presărat zahărul amestecat cu scorțișoara, am pus tarta cu tot cu foaia de copt într-o tavă și am acoperit-o lejer cu o folie de aluminiu. Am dat-o la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru aproximativ 40 de minute, cu vreo 5 minute înainte să fie gata am dat folia de aluminiu la o parte și am scos-o când aluatul era rumen și fructele înmuiate. Am scos tarta pe forma de servire. 
     În momentul ăsta, puteți pudra tarta cu zahăr pudră, de decor, eu am ales să nu fac asta, că prea frumos se vedea. Aluatul a ieșit fraged și s-a îmbibat puțin cu siropul de zahăr care s-a format de deasupra, fructele s-au înmuiat atât cât trebuie și scorțișoara le-a dat o aromă minunată. 
     După cum spuneam, nu e ceva ieșit din comun, dar efectul este garantat, atât ca prezentare, cât și ca gust. Am mâncat-o cu mare poftă, ceea ce vă garantez că veți face și voi dacă o încercați! :)

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!