Treceți la conținutul principal

Tort de bezea cu fructe de pădure


     Și rețeta promisă, despre tort nu vă pot spune decât atât, a fost minunat, ușor, răcoritor, parfumat. Perfect pentru o aniversare, dar și pentru un răsfăț de vară. 
     Vă anunț de la început că eu am folosit un îndulcitor (Green Sugar, pe bază de stevia), pentru cei ce nu agreează ideea, o să indic și cantitatea de zahăr pe care o puteți folosi. Am copt blaturile și am făcut crema cu o seară înainte de a asambla tortul.

     Blaturi (4)
  • 6 albușuri (am folosit ouă eco, mărime medie)
  • 5 linguri îndulcitor (6 linguri zahăr super fin)
  • 1 vârf de cuțit sare
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
     Am bătut albușurile cu sarea până au început să se formeze vârfuri ferme, apoi am adăugat pe rând câte o lingură de îndulcitor și sucul de lămâie, până am obținut o compoziție lucioasă și fermă. Am desenat pe foaia de copt, cu ajutorul unei forme de tort cu diametrul de 18cm, 4 cercuri, am pus cu spatula compoziția de albuș și am nivelat, astefel încât să obțin forma de blat și le-am copt în cuptorul preîncălzit la 120 de grade C pentru aproximativ o oră, până s-au întărit la suprafață. Apoi le-am lăsat până a doua zi în cuptor, dacă aveți alte planuri cu cuptorul, puteți ține blaturile într-un loc uscat, ferit de căldură și soare.

     Crema
  • 6 gălbenușuri
  • 75g îndulcitor (100g zahăr)
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 350ml lapte
  • 1 baton de vanilie tăiat pe lungime (eu am îndepărtat semințele cu vârful cuțitului și le-am pus în lapte pentru că îmi place să se vadă semințele prin cremă, dacă nu agreeați ideea, lăsați-le la locul lor, se va simți aroma de vanilie oricum)
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional - mie îmi place foarte mult aroma de vanilie și, deși e suficient batonul de vanilie pentru a parfuma crema, am adăugat și extractul de vanilie)
     Am pus laptele, împreună cu batonul de vanilie într-o cratiță cu fundul mai gros, pe foc mic, până a ajuns aproape de punctul de fierbere și l-am turnat încet, amestecând viguros și continuu cu un tel peste amestecul de gălbenușuri, îndulcitor și amidon, apoi am pus înapoi în cratiță toată compoziția și am mai pus-o pe foc foarte mic, amestecând, până a început să se îngroașe. Am dat cratița deoparte de pe foc, am adăugat extractul de vanilie, am amestecat și am pus crema într-un bol, am acoperit bolul cu folie alimentară, astfel încât folia să fie în contact direct cu crema, să nu se formeze crusta aceea inestetică de deasupra și am dat crema la rece până a doua zi, când am asamblat tortul.

     În plus, am folosit o combinație de fructe de pădure, atât pentru umplutură, cât și pentru ornat, din mure și zmeură (cam 300-350 de grame din fiecare), fructe pe care le-am spălat și le-am lăsat să se usuce bine (după ce le-am scufundat în apă să le curăț, le-am scos ușor pe prosoape de hârtie și le-am lăsat să se usuce).

     Pentru ornat
  • 50g ciocolată albă topită pe bain-marie și amestecată cu o lingură de smântână dulce de frișcă și o lingură lichior de portocale
  • zmeură, mure, cătină (eu atât am avut prin casă, puteți folosi afine, merișoare, dude)
  • câteva frunzulițe de mentă proaspătă 
  • zahăr pudră
     A doua zi am aranjat tortul. Am pus un blat pe platou, cremă, fructe, alt blat, cremă, fructe, al treilea blat, cremă fructe și peste ultimul blat am pus cu o pensulă de patiserie glazura de ciocolată albă, am aranjat fructele în mijloc, am presărat frunzele de mentă și am mai cernut cu ajutorul unei site fine puțin zahăr pudră. L-am dat la frigider vreo 3 ore înainte să-l tai și să mănânc o felie. Bun, bun!

     Și încă o dată, „La mulți ani!” blogului meu drag! :)

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …