Treceți la conținutul principal

Chifteluțe de curcan cu sos de roșii



     E un fel consistent și spornic, pe care îl puteți face în cantitate mai mare și apoi păstra în congelator, poate fi servit cu garnituri divese (piure de cartofi, conopidă, paste, orez) sau fără. Eu mai aveam ceva piept de curcan și cum nu mănânc de obicei carne tocată, mai vine și ziua din an în care mi se face poftă. Pentru cei ce nu apreciază carnea de pasăre în mod special, puteți folosi un amestec de carne de vită și porc. Despre chiftele prăjite în ulei nici nu vorbesc, căci nu intră în meniu, așa că varianta asta, cu sos de roșii parfumat cu cimbru,  mie mi-a surâs.

   Ingrediente

   Chifteluțe
  • 350g piept de curcan tocat
  • 1/2 cană pătrunjel tocat
  • 1 ceapă medie
  • 3 căței de usturoi
  • 1/2 cană pesmet
  • 1 ou
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat
  • 1/4 linguriță piper cayenne
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
     Tot ce era de tocat, eu am tocat la robot, apoi , le-am condimentat, am amestecat toate ingredientele și am lăsat compoziția jumătate de oră să se odihnească. Cu palmele usor umezite (sau le puteți unge cu ulei de măsline) am luat din aluat și am modelat chifteluțele pe care le-am pus pe o tavă unsă cu puțin ulei de măsline . După ce le-am făcut pe toate (mi-au ieșit 30 de bucăți) le-am rumenit pe toate părțile în puțin ulei de măsline într-o tigaie, apoi le-am scos într-un vas, le-am acoperit și le-am lăsat la căldură până am făcut sosul. Nu am făcut chiftele simple, să le prăjesc în baie de ulei, doar le-am dat față, de gătit ele s-au gătit prin fierbere în sosul de roșii.

   Sos de roșii
  • 4 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 ceapă verde mai mare (partea albă) tocată mărunt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 conservă roșii tocate (400g)
  • 300-400ml apă 
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 lingură cimbru uscat (eu păstrez o legătură de cimbru uscat și când am nevoie rup de pe crenguțe inflorescențele uscate)
  • 1 vârf de cuțit piper negru măcinat
  • 1 lingură miere
     În tigaia în care am rumenit chifteluțele am adăugat uleiul de măsline și am sotat ceapa și usturoiul, apoi am adăugat roșiile tocate și restul ingredientelor, le-am dat într-un clocot. Am adăugat chifteluțele, am acoperit tigaia și am lăsat să fiarbă chiftelele în sos cam 20 de minute la foc molcom (Pentru chiftele mai mari, modificați timpul de gătire, astfel încât să se pătrundă bine). Dacă vi se pare că scade prea mult sosul, mai adăugați apă fierbinte amestecată cu pastă de roșii sau suc de roșii. Gustați și asezonați din nou.


     Și nu m-am putut abține să nu întind o bucată de pâine în sosul acela parfumat, direct în tigaie, căci nu mai aveam răbdare. 


     Când mi-am pus să mănânc o porție, am presărat pătrunjel verde tocat peste, nu e musai dacă nu vă place, dar mie îmi place aroma. N-am mai făcut nici o garnitură, pentru că îmi era prea foame și nici nu aveam chef, sinceră să fiu, dar a mers foarte bine și așa. S-ar putea să vă mai rămână o porție, două și dacă în altă zi nu vă surâde să le mâncați așa, simple, puteți fierbe niște paste, spaghete de preferat și astfel să scăpați de corvoada de a face alt fel și să stați prea mult în bucătărie. Și dacă faceți o cantitate mai mare, după cum vă spuneam, o puteți pune la păstrare într-un vas închis ermetic la congelator. Când vi se face poftă de chiftele în sos de roșii, scoateți din congelator, dezghețați, faceți o garnitură și gata-i masa. Cam așa stă treaba cu chifteluțele astea cu sos de roșii.

Poftă bună!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…