Treceți la conținutul principal

Gălbiori cu smântână și mămăliguță cu unt și trufe




     M-am tot chinuit de o săptămână să postez rețeta asta, dar n-a fost chip, pentru că am fost într-o mișculație continuă. Și tot nu sunt 100% funcțională, recuperarea mea de după operație îmi ia ceva timp, după cum observ, dar sper să ajung și în momentul în care să nu mă mai doară nimic și să pot să mă mișc în voie. Asta nu înseamnă că în bucătărie nu mă mișc cu talent, doar că mai în reluare, că nu pot sta mult în picioare. De aceea și încetineala cu care postez rețetele. Nici nu fac foarte multe lucruri noi și îmi ia ceva timp să compilez rețetele cele noi, să editez fotografiile și să scriu postările, așa că, rogu-vă, nu fiți supărați pe mine, aveți puțintică răbdare să-mi revin :).
     Cum la rețeta postată anterior v-am povestit că am mai făcut ceva din gălbiorii luați, acum vă povestesc și ce am făcut. Eram în momentul respectiv sub vraja și poftele iscate de Bisto Margot cu minunatele trufe, așa că am zis să dau parfum unei mese de prânz și să văd cum poate mămăliguța noastră cea de toate zilele să ia o față nouă, aromată de trufe și cum se asortează ea gălbiorilor scăldați în sos de smântână. E ceva în parfumul și gustul ciupercilor de pădure ce îmi dă o stare de bine, probabil pentru că iubesc pădurea și tot ce e legat de ea, așa că nu avea cum să nu-mi placă combinația asta. Și poate că vi se pare cine știe ce filosofie, dar pe cuvântul meu că se face foarte repede, numai să aveți ce vă trebuie la îndemână. 

     Pentru gălbiorii cu smântână am curățat 250g de ciuperci și le-am tocat în bucăți potrivite. Am încălzit o tigaie și am pus în ea 2 linguri cu ulei de măsline și 3 căței de usturoi tocați mărunt, le-am lăsat cam 1 minut, cât să se încingă uleiul și apoi am adăugat ciupercile. Le-am sotat vreo 5 minute, am adăugat 1 lingură cu făină de castane (nu-i bai dacă nu aveți, puteți pune făină normală sau amidon) și am mai amestecat 1-2 minute. Apoi am turnat 200ml de smântână dulce de gătit, am mai presărat 1 linguriță cu sare, 1/2 linguriță cu piper alb, le-am amestecat pe toate și le-am lăsat pe foc molcom până a început sosul să se îngroașe puțin, amestecând să nu se prindă. Am dat tigaia la o parte de pe foc 

     Între timp am pus și o oală cu apă pe foc pentru mămăliguță. Spre rușinea mea, nu știu să vă spun cantitățile, nu stau niciodată să cântăresc, le pun pe toate din ochi pentru a obține consistența dorită. În principiu pentru o porție de mămăliguță pun o cană cu apă, puțină sare și mălai, după cum spuneam, la sfânta inspirație. Acum am făcut o mămăliguță mai moale, iar la final am adăugat o lingură cu unt și 1 linguriță cu trufe tocate, pe care le țin în ulei de măsline. 

     Și cum erau ele gata pegătite și fierbinți, m-am grăbit să le aranjez în farfurie, căci deja începusem să salivez. Am pus mai întâi mămăliguța, apoi în mijloc ciupercile, însă doar jumătate din cât făcusem, căci mi s-a părut suficient. Și de parcă toată minunăția asta nu era suficientă (și era, dar nah, un moț nu strică niciodată :P), am mai răzălit o bucățică de pecorino ( surată cu parmezanul, o brânză tare, maturată, din lapte de oaie) peste, am mai pus și câteva bucățele de trufe și am atacat problema. Trebuie să-mi fac datoria de onoare și să vă spun că felul ăsta nu se poate servi decât proaspăt făcut și aburind, că altfel își pierde farmecul, părerea mea. :)

     Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la minunăția asta și acum salivez. :))

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so