Treceți la conținutul principal

Panna cotta cu cocos şi ananas




     E soare şi mă bucur că s-a încălzit şi vremea asta, nu de alta, dar mai aveam puţin şi îmi luam pisoncii şi mă duceam în ţările calde. Şi ca la fiecare început de sezon cald, fac curăţenie în programul alimentar, totalmente bulversat de iarna friguroasă şi de sărbătorile noastre frumoase, care au adus un surplus de şunculiţe neplăcut şi care nu se asortează deloc cu sezonul cald. Dar cum conştiinţa nu prea compilează treaba asta foarte repede, lipsa de dulciurele din organism poate duce la o stare de frustrare şi comportament ciufulit, indezirabil fie vorba între noi, aşa că trebuie să împac şi capra şi varza, într-un mod armonios şi paşnic. Aşa am trecut la atac şi m-am înarmat cu ananas de la SunFood şi îndulcitor Green Sugar şi mi-am pus imaginaţia la treabă în minunatul desert.

Ingrediente (pentru 6 porţii)

   Panna cotta

  • 400g lapte de cocos
  • 1 linguriţă agar-agar (n-aveţi, nu-i bai, folosiţi gelatină alimentară, 1 pliculeţ de gelatină pudră sau 6 foi de gelatină, pregătite aşa cum este indicat pe plic)
  • 2 linguri îndulcitor pudră Green Sugar
  • 1/2 linguriţă anason stelat măcinat
  • 1 lingură extract de vanilie
     Înainte de a mă apuca de treabă, am pregătit o formă de silicon cu 6 orificii în formă de floricele pe care am uns-o cu puţin unt de cocos şi am pus-o pe o tavă.
    Am pus laptele de cocos într-o crăticioară pe foc mic, cu îndulcitorul, iar când a început să bulbucească puţin, am adăugat agar-agar-ul şi l-am amestecat cu un tel bine, bine să se dizolve şi am mai ţinut pe foc amestecul cam 2 minute. L-am dat apoi la o parte, am pus extractul de vanilie şi anasonul şi le-am amestecat. Apoi am turnat compoziţia în formele de silicon şi am dat tava la frigider până s-a răcit complet şi s-a închegat.

   Ananas prăjit şi caramelizat

  • 1 conservă de ananas bucăţi de la SunFood
  • 2 linguriţe unt de cocos
  • 1 lingură zahăr de cocos
  • 2 linguri rom alb (opţional)
     Am scurs bine ananasul din conservă şi l-am tăiat în bucăţi mai mici. Într-o tigaie am încins puţin untul de cocos şi am pus peste ananasul şi zahărul de cocos, la foc mare, până a început ananasul să capete o culoare uşor brună, am turnat peste romul şi l-am flambat. NU recomand flambarea persoanelor care nu sunt obişnuite cu procedeul, nu de alta, dar nu vreau să vă am pe conştiinţă nici pe voi, nici podoaba voastră capilară şi nici bucătăriile personale. Aşa că acest pas este de evitat. Dacă ţineţi musai să-l folosiţi, atunci îl puneţi de la început şi alcoolul se va evapora până e gata ananasul. De asemenea, dacă vreţi să pregătiţi desertul pentru cei mici, chiar dacă alcoolul se evaporă şi nu e nici un pericol, puteţi pune puţin din sucul rămas de la conservă şi să ţineţi ananasul pe foc până scade lichidul puţin. Daţi tigaia la o parte şi lăsaţi ananasul să se răcorească

   Pentru ornat, am pus 1/4 de cană cu fulgi de cocos într-o tigaie cu o lingură cu zahăr de cocos şi le-am învârtit prin tigaie la foc mediu, până au căpătat puţină culoare, nu mult, maxim 2 minute, căci nu vroiam să am bucăţele de cocos carbonizat.

     Când a venit momentul de servit, am scos panna cotta din forme şi le-am aşezat delicat pe farfuriuţe, lângă şi peste am pus bucăţele de ananas, iar la final am mai presărat fulgii de cocos.

     A ieşit un desert delicat, parfumat, numai bun de savurat într-o după amiază însorită. Ceea ce am şi făcut. ;)

Poftă bună!







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…