E soare şi mă bucur că s-a încălzit şi vremea asta, nu de alta, dar mai aveam puţin şi îmi luam pisoncii şi mă duceam în ţările calde. Şi ca la fiecare început de sezon cald, fac curăţenie în programul alimentar, totalmente bulversat de iarna friguroasă şi de sărbătorile noastre frumoase, care au adus un surplus de şunculiţe neplăcut şi care nu se asortează deloc cu sezonul cald. Dar cum conştiinţa nu prea compilează treaba asta foarte repede, lipsa de dulciurele din organism poate duce la o stare de frustrare şi comportament ciufulit, indezirabil fie vorba între noi, aşa că trebuie să împac şi capra şi varza, într-un mod armonios şi paşnic. Aşa am trecut la atac şi m-am înarmat cu ananas de la SunFood şi îndulcitor Green Sugar şi mi-am pus imaginaţia la treabă în minunatul desert.
Ingrediente (pentru 6 porţii)
Panna cotta
- 400g lapte de cocos
- 1 linguriţă agar-agar (n-aveţi, nu-i bai, folosiţi gelatină alimentară, 1 pliculeţ de gelatină pudră sau 6 foi de gelatină, pregătite aşa cum este indicat pe plic)
- 2 linguri îndulcitor pudră Green Sugar
- 1/2 linguriţă anason stelat măcinat
- 1 lingură extract de vanilie
Înainte de a mă apuca de treabă, am pregătit o formă de silicon cu 6 orificii în formă de floricele pe care am uns-o cu puţin unt de cocos şi am pus-o pe o tavă.
Am pus laptele de cocos într-o crăticioară pe foc mic, cu îndulcitorul, iar când a început să bulbucească puţin, am adăugat agar-agar-ul şi l-am amestecat cu un tel bine, bine să se dizolve şi am mai ţinut pe foc amestecul cam 2 minute. L-am dat apoi la o parte, am pus extractul de vanilie şi anasonul şi le-am amestecat. Apoi am turnat compoziţia în formele de silicon şi am dat tava la frigider până s-a răcit complet şi s-a închegat.
Ananas prăjit şi caramelizat
- 1 conservă de ananas bucăţi de la SunFood
- 2 linguriţe unt de cocos
- 1 lingură zahăr de cocos
- 2 linguri rom alb (opţional)
Am scurs bine ananasul din conservă şi l-am tăiat în bucăţi mai mici. Într-o tigaie am încins puţin untul de cocos şi am pus peste ananasul şi zahărul de cocos, la foc mare, până a început ananasul să capete o culoare uşor brună, am turnat peste romul şi l-am flambat. NU recomand flambarea persoanelor care nu sunt obişnuite cu procedeul, nu de alta, dar nu vreau să vă am pe conştiinţă nici pe voi, nici podoaba voastră capilară şi nici bucătăriile personale. Aşa că acest pas este de evitat. Dacă ţineţi musai să-l folosiţi, atunci îl puneţi de la început şi alcoolul se va evapora până e gata ananasul. De asemenea, dacă vreţi să pregătiţi desertul pentru cei mici, chiar dacă alcoolul se evaporă şi nu e nici un pericol, puteţi pune puţin din sucul rămas de la conservă şi să ţineţi ananasul pe foc până scade lichidul puţin. Daţi tigaia la o parte şi lăsaţi ananasul să se răcorească
Pentru ornat, am pus 1/4 de cană cu fulgi de cocos într-o tigaie cu o lingură cu zahăr de cocos şi le-am învârtit prin tigaie la foc mediu, până au căpătat puţină culoare, nu mult, maxim 2 minute, căci nu vroiam să am bucăţele de cocos carbonizat.
Când a venit momentul de servit, am scos panna cotta din forme şi le-am aşezat delicat pe farfuriuţe, lângă şi peste am pus bucăţele de ananas, iar la final am mai presărat fulgii de cocos.
A ieşit un desert delicat, parfumat, numai bun de savurat într-o după amiază însorită. Ceea ce am şi făcut. ;)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu