Treceți la conținutul principal

Supă cremă de ştevie (dragavei)


     Ei, da, a venit şi sezonul minunat în care pot să mă satur de păscut :D. Iubesc primăvara şi verdele ei crud, oriunde ar fi el, prin copaci, pe pajişti, în grădini. De mâncat, mă rezum doar la verdeţurile comestibile din grădină şi mă tot gândesc ce să mai fac din ele, având în vedere că, deşi salata-i bună, câteodată mă mai apucă pofta şi de alte feluri. Şi uite-aşa, am făcut o excursie prin piaţă şi m-am dotat cu o sacoşă imensă cu de toate: salată, ceapă verde, usturoi verde, leurdă, untişor, mărar, pătrunjel şi ştevie/dragavei. Până acum am folosit ştevia doar la drobul de Paşte, în loc de prapure şi nu m-am gândit să fac şi altceva cu ea, eu fiind o mare iubitoare de spanac, am "abuzat" mai mult de el, în defavoarea altor frunze. Şi cum am primit de la mama un mănunchi de cărticele de bucătăreală, printre care şi una cu "Preparate culinare din legume mai puţin folosite", în care intră reţete care mai de care mai variate cu conopidă, varză de Bruxelles, andive, revent (rubarbă), măcriş, bob şi altele (pe mine m-a uimit niţel faptul că prin anii 80 erau la noi cunoscute), am văzut şi câteva cu ştevie şi mi-am spus că merită să încerc. Evident, am adaptat reţeta şi m-am bucurat de o supă cremă de ştevie ce mi-a mers la suflet. 

Ingrediente (6 porţii)

  • 6 legături ştevie, spălată şi scursă de apă (aproximativ 750g)
  • 2 haşme mici (adică un soi de ceapă franţuzească pe care am găsit-o la Kufland, dar merge la fel de bine şi ceapa noastră roşie) 
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1300ml apă
  • 2 linguriţe sare
  • 1 linguriţă nucşoară măcinată
  • 1/2 linguriţă piper negru măcinat
  • 50g unt
  • 200ml smântână dulce de gătit (eu am folosit din cea cu 15% grăsime)
     Ştevia am opărit-o în apă clocotită în care am pus o lingură de sare, am scurs-o bine şi am tocat-o mare. Într-o cratiţă am încins uleiul şi am pus ceapa şi usturoiul tocate, apoi imediat am turnat puţină apă şi am pus un capac, lăsându-le la înăbuşit câteva minute. Am pus peste ştevia tocată şi apa, am acoperit cratiţa cu un capac şi am dat focul la mic, lăsându-le să fiarbă domol cam 25 de minute. Am dat apoi cratiţa la o parte şi am mixat cu blender-ul până am obţinut o cremă omogenă. Am pus din nou cratiţa pe foc, am adăugat untul şi smântâna, am condimentat cu sarea, piperul şi nucşoara şi am amestecat până s-a topit untul şi toate ingredientele s-au împrietenit într-o cremă fină, delicioasă, cam 5 minute.
     Am pus supa într-un bol, am mai turnat puţină smântână lichidă şi am făcut aşa, un mic model, iar în mijloc am pus crutoane de pâine, făcute în casă, nu vă gândiţi! :P  Cine mai vrea, mai poate adăuga, fie smântână, fie crutoane, sunt la liber, pentru gustul fiecăruia.
     Să vă spun sincer, având în vedere că îmi era cam foame, am mai pus după şedinţa foto şi un ou fiert în supa mea, să fie mai consistentă, având în vedere că m-am abătut de la reţeta originală, în care se adăuga un ou bătut la fiert. Dar mie mi-a plăcut mai mult aşa, şi fără ou e minunată, o cremă fină, aromată, bogată la gust.      
     Pentru că avem în compoziţie unt şi smântână nu merge rece, aşa că e mai bine să o încălziţi înainte de o servi, asta dacă vă mai rămâne vreo porţie. :)

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so