Treceți la conținutul principal

Cozonac cu ciocolată și nucă


     Așa, de sărbători și pentru chocoholica din mine :D. E o rețetă un pic mai diferită față de cele tradiționale, pe care am găsit-o într-o cărticică tare dragă mie, „The Modern Baker”, a lui Nick Malgieri. Am mai făcut câteva modificări, dar în principiu am urmat ideea de bază de la rețeta Chocolate Babka Loaf.

   Ingrediente

    Aluat
  • 2 cuburi drojdie proaspătă
  • 1 cană și 1/4 lapte încălzit (la 45 grade C)
  • 113g unt topit și răcit puțin
  • 1/2 cană zahăr brun
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 3 ouă
  • 4 căni făină (neagră am avut eu)
  • coaja rasă de la 1 portocală și o lămâie
     Am pus drojdia cu puțin lapte cald și puțin zahăr într-un bol, până s-a lichefiat drojdia și a început se facă o spumă deasupra. Am adăugat restul de lapte, zahărul, sarea, ouăle, vanilia și coaja rasă de portocală și lămâie. Am cernut făina și am făcut o gropiță în mijloc unde am turnat amestecul cu drojdie și am amestecat, până a început să se adune compoziția și am frământat aluatul format cam un sfert de oră, până aluatul a devenit elastic. Am pus aluatul într-un vas uns cu unt topit, astfel încât să fie acoperit de unt peste tot, am acoperit vasul cu folie alimentară și l-am dat la frigider cam o oră și jumătate. Între timp am preparat umplutura.
   Umplutură
  • 225g ciocolată neagră tocată mare
  • 1/2 cană zahăr brun
  • 1/2 cană nucă tocată mare
  • 1 lingură cacao
     Am amestecat în blender ingredientele și le-am pus într-un bol pe care l-am lăsat deoparte până a fost gata aluatul.

     După ce a stat la frigider aluatul, l-am scos și l-am pus pe suprafața de lucru pe care am presărat făină și l-am întins în formă de dreptunghi. Am pus umplutura pe toată suprafața aluatului pe care mai apoi l-am rulat cu grijă, să nu pierd compoziția de umplutură. Am pus sulul astfel obținut în forma unsă cu unt din belșug, am lăsat să mai crească (acoperit fiind cozonacul meu cu o folie alimentară unsă cu unt) în bucătărie, la căldură, aproape 2 ore. L-am uns cu unt și am dat cozonacul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C cam o oră, până s-a rumenit. L-am scos, l-am mai uns cu nițel unt, l-am lăsat în formă vreo 10 minute și apoi l-am lăsat să se răcescă pe o parte, să nu se tuflească. A doua zi l-am înfofolit în folie de plastic și l-am ținut în cămară, la răcoare, până l-am executat. 
     Mie mi-a plăcut (și eu nu sunt fan cozonac), a mers de minune cu lapte de dimineață și am mai executat o felie și azi la gustare. Mai fac de Paște și o să încerc și altă umplutură. Dacă vă uitați la poze, să nu intrați în panică pentru faptul că nu e alb, n-are cum să fie alb că doar am folosit făină neagră :)). Dar să știți că e gustos, pe cuvântul meu, dar dacă vă deranjează culoarea, folosiți făină albă, nu-i bai. Tot așa se face și va fi la fel de bun :). 

Sărbători fericite!

și

Pofă bună!




Comentarii

  1. M-ai dat gata cu cele 113(!!!) grame de unt... Sarbatori fericite si bucatareala cu spor in continuare ca urmeaza Revelionul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Mai, atat zice la conversia a 1/2 stick de unt, ca stick-ul de unt la noi nu exista, asa ca uite de aia e bun in casa omului si un cantar de bucatarie (ca tot a venit Mosul, putea fi un cadou potrivit :P). Mercic de urari, sarbatori minunate si voua si da, trebuie sa-mi fac planul si de Revelion :D.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…