Treceți la conținutul principal

Mini cupcakes și mini muffins pentru Moș Nicolae


     Pentru că și Moșul ăsta trebuie ademenit, exact ca și Moș Crăciun, spun eu. El e deschizătorul de drum în luna asta încărcată de emoție și speranță, în care aromele din bucătărie mă duc mereu cu gândul la „acasă”. Și l-am așteptat acasă pe Moșul cu bunătățile acestea și o parte din ele le-am am făcut cadou și copiilor cuminți :). Și toată lumea a fost mulțumită, Moșul a trecut și sper că i-au plăcut și lui, că n-a lăsat nici un bilet, dar a pus un cadou mic și pe ghetuțele pregătite de cu seara ;).

  Cupcakes cu ciocolată

      Simple, însă mereu preferate, nu cred că trebuie să vă spun de ce, pentru că au ciocolată, de aia! :))
  • 1 cană și 1/2 făină neagră
  • 1/2 cană cacao
  • 3/4 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/2 cană unt la temperatura camerei, tăiat în bucăți mici + 2 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 1 cană zahăr brun
  • 1 lingură (generoasă a fost a mea :D) cu rom
  • 2 ouă mari
  • 1 cană lapte la temperatura camerei
     Am amestecat făina cu cacaoa, praful de copt  și sarea într-un bol, trecându-le prin sită.
     În alt vas am amestecat cu mixerul untul și uleiul cu zahărul până am obținut o compoziție cremoasă, pufoasă, cam 5 minute. Am adăugat romul, apoi ouăle, unul câte unul, mixând de fiecare dată până oul s-a înglobat de tot. Făina și laptele le-am adăugat alternativ, în 4 tranșe, începând și sfârșind cu făina. Am uns tava de mini cupcakes/muffins cu unt și am pus cu lingura din compoziție, umplând formele pe trei sferturi. Am pus tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C și le-am lăsat la copt cam 10-15 minute. Am scos tava din cuptor, am lăsat-o cam 5 minute, apoi am scos cupcake-urile pe un grătar și le-am lăsat să se răcească.
     Am făcut și o glazură, un ganache simplu din ciocolată neagră și smântână dulce de frișcă (1 cană de smântână, o tabletă de 100g ciocolată neagră 74% cacao). Smântâna se aduce la punctul de fierbere, se dă la o parte de pe foc, apoi se pune ciocolata tocată, se acoperă și se lasă câteva minute, apoi se amestecă cu un tel bine, bine, până se obține un amestec lucios. Am lăsat crema câteva minute să se răcorească (vreo 10 minute).  Eu am mai pus pentru aromă o lingură cu extract de vanilie. Și am luat rând pe rând cupcake-urile reci și le-am înmuiat partea de deasupra în crema ganache, apoi le-am decorat cu ornamente din ciocolată albă și neagră și le-am lăsat pe un grătar să se așeze glazura, apoi le-am pus într-un recipient închis etanș și le-am dat la frigider.



   Muffins cu miere, merișoare și miez de sâmburi de caise

     Aromate, de sezon, sățioase, sănătoase, cum să nu tentezi pe oricine cu așa minunății? :P
  • 2 căni făină integrală
  • 1/2 cană merișoare uscate
  • 1/2 cană miez de sâmburi de caise (i-am lăsat întregi, nu i-am tocat, pentru că nu sunt așa de mari, dacă puneți alt fel de nuci, tocați-le mare)
  • 2 linguri zahăr brut
  • 1 lingură praf de copt
  • 1/2 linguriță sare
  • 2/3 cană lapte
  • 1/3 cană miere
  • 1/3 cană ulei din sâmburi de struguri
  • 2 ouă bătute ușor
  • 1 lingură extract de vanilie
  • coaja de la o portocală
  • glazură din zahăr pudră, condimente de iarnă - amestec de scorțișoară, nucșoară, cardamon, cuișoare-  și suc de la o portocală (ajustați cantitatea de zahăr și suc de portocală în funcție de cât de densă vreți să fie glazura)
     Am amestecat făina cu zahărul, praful de copt și sarea, separat am amestecat ouăle cu mierea, uleiul, coaja de portocală, extractul de vanilie și laptele. Am amestecat apoi cele două compoziții și la final am adăugat merișoarele și miejii de sâmburi de caise. Am pus compoziția în formele unse cu unt și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 10-15 minute. Am scos tava, am lăsat-o vreo 5 minute, apoi am scos muffinșii să se răcească, iar când au fost reci, i-am glazurat cu amestecul mai sus menționat.


     Astea au fost „tentațiile” pe care le-am pregătit de Moș Nicolae. Sunt bune și pentru cei mari și pentru cei mici, de cele din urmă vorbesc pentru cei mici, căci dacă nu cumva intenționați să vă recuperați piticii de pe pereți, sfatul meu e să nu le dați prea multă ciocolică (știu, sunt mult prea tentante, dar și liniștea părinților e importantă, părerea mea :)) ). Încercați-le, deliberați și dacă vreți, dați-mi de veste cum v-au plăcut. :)

Poftă bună!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!