Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu ghimbir de 3x


     Pentru că îmi place ghimbirul, de aceea :P . Și pentru că se potrivesc atât de bine cu sezonul ăsta, cel puțin asta e impresia mea. Și merg de minune cu o ciocolată caldă, din aceea cu ciocolată neagră, nu cu cacao, cu un strop de scorțișoară și un praf de piper ;). Dar să nu o iau pe cărările patriei și să mă întorc cu grație la minunatele fursecuri. Cu ghimbir în 3 sortimente: măcinat, confiat și rădăcină. Și cu melasă ... neagră ... din trestie de zahăr.
     Am amestecat într-un bol 2 căni cu făină integrală cu 2 lingurițe praf de copt, 1/2 linguriță sare și 3 lingurițe ghimbir măcinat. Separat am amestecat 170g unt la temperatura camerei cu 2 linguri generoase de melasă, 1 ou, 1 linguriță rădăcină de ghimbir curățată și dată pe răzătoarea mică, 2 linguri de ghimbir confiat tocate foarte mărunt și 2 linguri cu miere de albine fluidă. Apoi am amestecat cele 2 compoziții până am obținut o pastă omogenă. Am luat cu o lingură din aluat și l-am modelat în formă de bile, pe care le-am trecut prin zahăr brut granulat (merge și zahărul de tip demerara sau orice zahăr preferați, dar cu cristale mai mari) și le-am pus în tavă pe hârtie de copt, la distanță de circa 2cm unele de altele, aplatizându-le ușor cu fundul unui pahar. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 15-20 de minute. Le-am scos și le-am lăsat să se răcească pe un grilaj, apoi le-am depozitat într-o cutie închisă ermetic.
     Am mâncat, am și dat, s-au mâncat, au plăcut. Ce să vă mai zic? Sunt bogate, parfumate și suficient de dulci și cu siguranță merită încercate, că tot sunt de sezon :).

Poftă bună!


Comentarii

  1. De cand voiam reteta asta! Maine o incerc, sper sa gasesc ghimbir in Norvegia, desi nu stiu cum i se zice pe aici :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta gasesti :). Sunt super gustosi, condimentati, merg de minune cu lapte sau cafea. Am gasit cuvantul asta la traducere pentru ghimbir - Ingefær. Bafta sa gasesti si sa-mi spui cum ti-au iesit :)

      Ștergere
  2. Cam câți biscuiți ies din cantitățile de mai sus?
    Daniel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daniel, nu mai tin minte, cred ca vreo 2 tavi, in jur de 30 de fursecuri. Dar acum depinde si de dimensiunile pe care le faci. Poti face si niste fursecuri mai mari. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …