I se mai zice „brunch”, eu îi spun mic dejun pentru leneși, căci cum să i se spună cetățeanului care s-a trezit după orele 10.30 trecute fix? :P Daaa, păi ce? E duminică, nu mă fugărește nimeni din pat, așa că savurez mereu diminețile de sfârșit de săptămână lenevind mai multișor. Așa ajung de mănânc micul dejun la o oră totalmente indecentă din amiază :)). Astăzi să fi fost în jur de ora 11.30, pentru că mi-a luat puțin timp să fac niște clătite interesante pentru baza ouălor în apă, căci nu aveam poftă de pâine și îmi venise ideea lor în cap de cum mă trezisem, așa că am pornit la munci.
Pentru clătite, am amestecat 1 cană mălai, 1 cană făină integrală, 1 linguriță sare de mare, 1 linguriță drojdie uscată activă, un praf de piper. Am încălzit 2 căni cu lapte și le-am amestecat cu 1 lingură ulei de măsline, le-am amestecat puțin și le-am turnat în mijlocul amestecului de făină. Le-am amestecat bine și le-am lăsat la căldură cam 15 minute. Am încălzit o tigaie non-aderentă și am luat din compoziția de clătite cu polonicul, turnând în tigaie astfel încât să fac niște clătite mai mici. Am pus câte două, căci tigaia mea e suficient de încăpătoare. Le-am lăsat pe o parte vreo 2-3 minute, până s-au copt, apoi le-am întors pe partea cealaltă și le-am mai lăsat vreo 2 minute să se facă frumușele. Căteva clătite le-am pus pe o tavă, pe o foaie de copt și le-am dat la cuptor. Sinceră să fiu, au ieșit mai frumușele cele din tigaie decât cele de la cuptor, dar asta e doar părerea mea. Având în vedere că nu am folosit mai multă grăsime la nici unele dintre ele, nu contează cum le facem, ies la fel de bune.
După ce am făcut clătitele am fiert în apă 2 ouă (apa+sare+oțet - se dau în clocot, se pun încet ouăle până se coagulează albușul - maxim 3 minute, se scot cu o spumieră) și le-am așezat pe fiecare pe câte o clătită.
Pentru sosul de brânză ce a acompaniat creația minunată am dat în clocot 4 linguri de smântână dulce lichidă și am amestecat-o cu o felie de brânză cu mucegai alb tăiată bucățele și o mână de brânză Horezu rasă (/ parmezan), amestecând viguros până am obținut o cremă delicioasă, pe care am asezonat-o cu puțin piper alb și nucșoară rasă.
Am turnat sosul peste ouă și am presărat niște boia de ardei iute. Asta a fost tot. Buuuuuuun! Sau îmi era mie super foame :P.
Poftă bună!
I am really intrigued by your pancakes Mariana, these remind me a little of our kadaief here, with no eggs in the batter; I'd like to try to make these since I have all the ingredients at home right now. Looking good!
RăspundețiȘtergere:) Thank you, dear Joumana! Give it a try and tell me how it was. I used these cheeses which were quite salty, so I haven't added too much salt to the pancakes batter. I'm thinking next time to combine some chickpea flour with the whole wheat flour. Best wishes!
Ștergere