Treceți la conținutul principal

Mic dejun întârziat


     I se mai zice „brunch”, eu îi spun mic dejun pentru leneși, căci cum să i se spună cetățeanului care s-a trezit după orele 10.30 trecute fix? :P Daaa, păi ce? E duminică, nu mă fugărește nimeni din pat, așa că savurez mereu diminețile de sfârșit de săptămână lenevind mai multișor. Așa ajung de mănânc micul dejun la o oră totalmente indecentă din amiază :)). Astăzi să fi fost în jur de ora 11.30, pentru că mi-a luat puțin timp să fac niște clătite interesante pentru baza ouălor în apă, căci nu aveam poftă de pâine și îmi venise ideea lor în cap de cum mă trezisem, așa că am pornit la munci.
     Pentru clătite, am amestecat 1 cană mălai, 1 cană făină integrală, 1 linguriță sare de mare, 1 linguriță drojdie uscată activă, un praf de piper. Am încălzit 2 căni cu lapte și le-am amestecat cu 1 lingură ulei de măsline, le-am amestecat puțin și le-am turnat în mijlocul amestecului de făină. Le-am amestecat bine și le-am lăsat la căldură cam 15 minute. Am încălzit o tigaie non-aderentă și am luat din compoziția de clătite cu polonicul, turnând în tigaie astfel încât să fac niște clătite mai mici. Am pus câte două, căci tigaia mea e suficient de încăpătoare. Le-am lăsat pe o parte vreo 2-3 minute, până s-au copt, apoi le-am întors pe partea cealaltă și le-am mai lăsat vreo 2 minute să se facă frumușele. Căteva clătite le-am pus pe o tavă, pe o foaie de copt și le-am dat la cuptor. Sinceră să fiu, au ieșit mai frumușele cele din tigaie decât cele de la cuptor, dar asta e doar părerea mea. Având în vedere că nu am folosit mai multă grăsime la nici unele dintre ele, nu contează cum le facem, ies la fel de bune. 
     După ce am făcut clătitele am fiert în apă 2 ouă (apa+sare+oțet - se dau în clocot, se pun încet ouăle până se coagulează albușul - maxim 3 minute, se scot cu o spumieră) și le-am așezat pe fiecare pe câte o clătită.
     Pentru sosul de brânză ce a acompaniat creația minunată am dat în clocot 4 linguri de smântână dulce lichidă și am amestecat-o cu o felie de brânză cu mucegai alb tăiată bucățele și o mână de brânză Horezu rasă (/ parmezan), amestecând viguros până am obținut o cremă delicioasă, pe care am asezonat-o cu puțin piper alb și nucșoară rasă
     Am turnat sosul peste ouă și am presărat niște boia de ardei iute. Asta a fost tot. Buuuuuuun! Sau îmi era mie super foame :P.

Poftă bună!



Comentarii

  1. I am really intrigued by your pancakes Mariana, these remind me a little of our kadaief here, with no eggs in the batter; I'd like to try to make these since I have all the ingredients at home right now. Looking good!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Thank you, dear Joumana! Give it a try and tell me how it was. I used these cheeses which were quite salty, so I haven't added too much salt to the pancakes batter. I'm thinking next time to combine some chickpea flour with the whole wheat flour. Best wishes!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!