Treceți la conținutul principal

Negresă cu alune de pădure

   
     Din ciclul dacă e ziua cuiva să-i facem cadou ceva bun, am prestat minunatele negrese din plin ciocolatoase, cu alune de pădure. Pentru că nu mă pot abține :)) Cred că e printre dulciurile super gustoase și arătoase și rapid de făcut, așa că o recomand cu mare drag, mai ales că a și fost făcută cu mare drag, deci a ieșit demențială (deși sunt la regim, căci m-a zăpăcit o viroză de n-am mai mâncat mare lucru în ultimele zile, n-am putut să mă abțin să nu gust un colțișor mic, că prea mirosea îmbietor și deh, e vorba de ciocolată, ce pot spune mai mult? :P)!
     Am topit pe bain marie 85g unt cu 175g ciocolată (amestec de ciocolata 52% cacao si ciocolată 74% cacao) și 1/4 cană cacao. Am lăsat-o deoparte să se răcească puțin și între timp am amestecat într-un bol 3/4 cană făină cu 1/4 linguriță praf de copt și un vârf de cuțit cu sare. În alt bol am bătut cu mixerul la viteză medie spre mare 2 ouă cu 3/4 cană cu zahăr brut și 2 lingurițe cu extract de vanilie, până am obținut o compoziție de culoare deschisă (cam 4 minute). Am adăugat la amestecul de ouă compoziția de ciocolată, amestecând în continuare cu mixerul, până s-au omogenizat și am adăugat puțin câte puțin din amestecul de făină, amestecând la viteză mică, până s-au combinat toate ingredientele foarte bine. Am  încorporat  și 1/4 cană cu ciocolată tăiată mare și 1/4 cană cu alune de pădure tocate grosier. Am turnat compoziția într-o tavă de 20cm pătrată, unsă cu puțin unt și tapetată cu foaie de copt, am nivelat-o și am dat-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 35 de minute (scobitoarea introdusă în negresă trebuie să iasă curată, cu câteva firmituri, însă nu umedă). Am scos-o din cuptor, am mai lăsat-o vreo 20 de minute în tavă, apoi am scos-o și am lăsat-o să se răcească pe un grilaj. Am tăiat-o rece în pătrate. 
     Am pozat-o să vă arăt ce frumoasă e. De mâncat n-am mâncat, am gustat doar un colț de dimineață, cu o gură de cafea ;;) Restul pleacă cadou. Sper să fie un cadou plăcut :P. Revin cu feedback-ul :))

Poftă bună! 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!