De Crăciun eu nu mănânc în mod deosebit carne de porc. Și nici nu-i duc lipsa. Însă pot declara fără nici o rezervă că aș recomanda felul ăsta la orice ocazie, mai mult sau mai puțin deosebită, pentru că e incredibil de gustos, arată într-un mare fel și nu e foarte dificil de făcut.
Am luat un piept de curcan mai mare, de cam 2 kg și l-am aranjat pentru umplut (l-am tăiat transversal și l-am bătut astfel încât să aibă carnea cam 1/2cm grosime - atenție, nu bateți carnea cu ciocanul direct pe carne, ci puneți deasupra o folie alimentară, altfel nu reușiți decât să faceți carnea zdrențe și nu e ceea ce v-ați dori, serios! :)) ), l-am sărat, l-am piperat și l-am umplut cu următoarea compoziție:
- am topit într-o tigaie 1/4 pachet de unt cu o lingură ulei de măsline și am călit o ceapă tocată mărunt până s-a înmuiat (amestecați constant și urmăriți ceapa să nu se ardă). Le-am pus apoi într-un bol în care am mai amestecat cam 200g șunculiță afumată (am luat din piață, de la un magazin cu produse tradiționale), 1/4 cană pesmet, un smoc de pătrunjel tocat fin, puțin cimbru uscat (cam 1/2 de linguriță), 1/4 cană migdale albite tocate mare și un ou bătut. Le-am amestecat pe toate și am asezonat amestecul cu sare și piper. Am turnat compoziția de umplutură pe bucata de piept de curcan asezonată, am rulat carnea, am învelit-o în fâșii de piept afumat de porc și am prins-o cu scobitori, să nu iasă umplutura.
Am pus ruloul într-o tavă cu grătar, am topit puțin unt și l-am amestecat cu 4 linguri cu vin alb sec și cu pensula am pus din amestecul ăsta peste rulou. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade C și am lăsat ruloul să se rmenească cam 2 ore, din când în când având grijă să mai torn peste el din amestecul de unt și vin (am făcut operațiunea asta de vreo 4 ori). Când a fost gata, rumen și frumos, l-am scos pe un platou și l-am lăsat să-și revină, acoperit cu o folie de aluminiu.
În tava în care s-a rumenit ruloul meu a mai rămas zeamă. Bună, bună, mai ales că am dat grătarul la o parte, am pus tava pe foc și am mai adăugat cam 400ml supă de pui și am răzălit de pe fundul tăvii tot, am dat în clocot sosul și l-am lăsat să mai fiarbă așa vreo 3-4 minute la foc mare. Am strecurat sosul și l-am pus deoparte. Nu pe tot. Doar 3/4 din el, în restul de sos pe care l-am lăsat în tavă am pus rădăcinoase tăiate bastonașe (un mix de morcovi- vreo 5, 2 rădăcini de pătrunjel, 2 rădăcini de păstârnac și 2 rădăcini de țelină), le-am mai picurat deasupra un sos din 4 linguri ulei de măsline, 2 linguri cu miere, sare, piper, 1/2 linguriță coriandru măcinat și vreo 2 ardei iuți uscați (din cei mici - chilli). Le-am amestecat bine, bine pe toate cu sosul din tavă și am dat tava înapoi la cuptor, am mărit temperatura în cuptor la vreo 180-190 de grade C și am acolo lăsat garnitura mea, având grijă să mai întorc rădăcinoasele din când în când, să se rumenească uniform și să nu mi se ardă cumva.
Suuuper gustoasă minunăția mea, am pus și sos peste carne și un pahar cu vin alb sec lângă, să alunece mai bine. Și asta a fost tot! Minunat! Poate o încercați de Sf. Ion ;).
Vă pup și vă urez un an minunat, așa cum vi-l doriți!
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu