Treceți la conținutul principal

Ruladă din piept de curcan


     De Crăciun eu nu mănânc în mod deosebit carne de porc. Și nici nu-i duc lipsa. Însă pot declara fără nici o rezervă că aș recomanda felul ăsta la orice ocazie, mai mult sau mai puțin deosebită, pentru că e incredibil de gustos, arată într-un mare fel și nu e foarte dificil de făcut.
     Am luat un piept de curcan mai mare, de cam 2 kg și l-am aranjat pentru umplut (l-am tăiat transversal și l-am bătut astfel încât să aibă carnea cam 1/2cm grosime - atenție, nu bateți carnea cu ciocanul direct pe carne, ci puneți deasupra o folie alimentară, altfel nu reușiți decât să faceți carnea zdrențe și nu e ceea ce v-ați dori, serios! :)) ), l-am sărat, l-am piperat și l-am umplut cu următoarea compoziție:
- am topit într-o tigaie 1/4 pachet de unt cu o lingură ulei de măsline și am călit o ceapă tocată mărunt până s-a înmuiat (amestecați constant și urmăriți ceapa să nu se ardă). Le-am pus apoi într-un bol în care am mai amestecat cam 200g șunculiță afumată (am luat din piață, de la un magazin cu produse tradiționale), 1/4 cană pesmet, un smoc de pătrunjel tocat fin, puțin cimbru uscat (cam 1/2 de linguriță), 1/4 cană migdale albite tocate mare și un ou bătut. Le-am amestecat pe toate și am asezonat amestecul cu sare și piper. Am turnat compoziția de umplutură pe bucata de piept de curcan asezonată, am rulat carnea, am învelit-o în fâșii de piept afumat de porc și am prins-o cu scobitori, să nu iasă umplutura.
     Am pus ruloul într-o tavă cu grătar, am topit puțin unt și l-am amestecat cu 4 linguri cu vin alb sec și cu pensula am pus din amestecul ăsta peste rulou. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade C și am lăsat ruloul să se rmenească cam 2 ore, din când în când având grijă să mai torn peste el din amestecul de unt și vin (am făcut operațiunea asta de vreo 4 ori). Când a fost gata, rumen și frumos, l-am scos pe un platou și l-am lăsat să-și revină, acoperit cu o folie de aluminiu.
     În tava în care s-a rumenit ruloul meu a mai rămas zeamă. Bună, bună, mai ales că am dat grătarul la o parte, am pus tava pe foc și am mai adăugat cam 400ml supă de pui și am răzălit de pe fundul tăvii tot, am dat în clocot sosul și l-am lăsat să mai fiarbă așa vreo 3-4 minute la foc mare. Am strecurat sosul și l-am pus deoparte. Nu pe tot. Doar 3/4 din el, în restul de sos pe care l-am lăsat în tavă am pus rădăcinoase tăiate bastonașe (un mix de morcovi- vreo 5, 2 rădăcini de pătrunjel, 2 rădăcini de păstârnac și 2 rădăcini de țelină), le-am mai picurat deasupra un sos din 4 linguri ulei de măsline, 2 linguri cu miere, sare, piper, 1/2 linguriță coriandru măcinat și vreo 2 ardei iuți uscați (din cei mici - chilli). Le-am amestecat bine, bine pe toate cu sosul din tavă și am dat tava înapoi la cuptor, am mărit temperatura în cuptor la vreo 180-190 de grade C și am acolo lăsat garnitura mea, având grijă să mai întorc rădăcinoasele din când în când, să se rumenească uniform și să nu mi se ardă cumva.
     Suuuper gustoasă minunăția mea, am pus și sos peste carne și un pahar cu vin alb sec lângă, să alunece mai bine. Și asta a fost tot! Minunat! Poate o încercați de Sf. Ion ;).
     Vă pup și vă urez un an minunat, așa cum vi-l doriți!

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!