Treceți la conținutul principal

Tort de cocos și limetă



     Pentru că iarăși e ziua din an când  toată lumea îmi zice că sunt tânără, ferice, mă dă talentul afară din casă și mă introduc de bună voie și nesilită de nimeni în bucătărie să produc ceva de ridicat moralul și de stârnit buna dispoziție - proprie și a celor din jur :) . Și așa anul ăsta iar m-am zăpăcit să fac ceva bun și am făcut ... mai multe ceva-uri ... bune, zic eu. Și ăsta e unul dintre ele. E un tort elegant, subtil aromat, bun, bun. 

     Ingrediente 

     Blat
  • 225g făină
  • 2 și 1/2 lingurițe praf de copt
  • 1/4 linguriță sare
  • 225g unt la temperatura camerei
  • 175g zahăr brun
  • coaja rasă de la 2 limete 
  • 4 ouă
  • sucul de la 2 limete
  • 85g fulgi de cocos
(Opțional: dacă vă place versiunea mai însiropată de blat, faceți un sirop de apă cu zahăr și suc de limetă sau esență de migdale și turnați-l cât e călduț pe blaturile răcite)
     Untul l-am bătut cu zahărul, cu mixerul, până compoziția a căpătat o culoare pală și s-a umflat. Am adăugat și coaja de limetă, apoi ouăle, pe rând, amestecând bine, bine după fiecare ou, pentru a se încorpora. Într-un alt bol am amestecat ingredientele uscate (făina, praful de copt, sarea) . Cu ajutorul unei spatule le-am adăugat alternativ cu sucul de limetă la amestecul de unt și ouă. Când amestecul a devenit omogen, am adăugat 2/3 din fulgii de cocos. Am turnat compoziția într-o tavă (pătrată am folosit eu de data asta, să mai schimb modelul :P) tapetată cu hârtie de copt și am dat-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru apoximativ 30 de minute (am verificat dacă e gata cu o scobitoare). Am scos tava din cuptor și am lăsat-o să se răcorească vreo 10 minute, apoi am scos blatul și l-am lăsat să se răcească, l-am tăiat pe din două (orizontal) și l-am umplut și decorat cu următoarea compoziție.

     Cremă și glazură
  • 1 cutie mascarpone (250g)
  • 250g smântână
  • 2/3 cană zahăr pudră
  • 1 lingură esență de migdale (producție proprie, e prima dată când o folosesc, deși am pus-o la făcut de vreo 2 -3 luni, dar acum am zis că e gata :) )
     Am bătut smântâna cu 1/3 cană zahăr până am obținut o frișcă țeapănă. Mascarponele l-am amestecat cu cealaltă 1/3 de cană cu zahăr și esența de migdale, apoi am combinat cele 2 compoziții până a ieșit o cremă densă, omogenă. Jumătate am pus-o între cele 2 blaturi, cu restul am acoperit tortul.

     La ornat am folosit restul de cocos și în plus câțiva trandafiri din zahăr pe care i-am luat de la MegaImage.

     Asta a fost tot.

     Hepi bărzdei tu mi! :D


Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …